Свет

Вандализам на споменику Јекатарине II у Одеси

Украјинске власти се боре не само са совјетском историјом, већ са свиме што је у вези са Русијом; припрема се демонтажа споменика
Вандализам на споменику Јекатарине II у Одесиwww.globallookpress.com © Viacheslav Onyshchenko

Споменик посвећен руској царици Јекатарини Другој у Одеси ограђен је дрвеном оградом и прекривен црним платном, преносе украјински медији.

Овај поступак је уследио након низа вандалских дејстава над спомеником.

Споменик су вандали више пута нападали, преливали фарбом, наношени су натписи, стављан је црвени шлем и омча у руци, што би требало да симболизује да је царица, која је основала град, наводно била "џелат".

Данас се на постољу испред споменика појавио натпис о припреми споменика за демонтажу, пише украјинско издање "Страна.уа".

"Извињавамо се због привремених непријатности. У току су припремни радови за демонтажу и преношење скулптуралне композиције 'Оснивачима Одесе'".

У августу се Владимир Зеленски обратио Градском већу Одесе са предлогом да се размотри питање демонтаже споменика Јекатарини Другој, а петицију за демонтажу споменика је потписало више од 25 хиљада људи.

Споменик Јекатарини Другој као оснивачу Одесе подигнут је у граду 1900. године. Након 20 година је демонтиран, али је 2007. поново обновљен на Јекатерининској тргу.

У октобру ове године, Градско веће Одесе је сумирало резултате електронског гласања о судбини споменика. Према анкети грађана, већина је гласала за рушење. Анкета је спроведена да би се "легитимисала" одлука владе на националном нивоу у оквиру кампање дерусификације земље.

Градоначелник Одесе Генадиј Труханов рекао је да подржава демонтажу споменика Јекатарине Друге, а питање би требало да буде изнето на следећем састанку Градског већа.

Демонтажа споменика везаних за совјетску историју, као и преименовање улица, почели су у Украјини 2015. године, када је донет закон о декомунизацији. Украјинске власти су у последње време почеле да се боре не само са совјетском историјом, већ са свиме што је повезано са Русијом.

image
VV inauguration
banner