Свет

Начелник Генералштаба САД: Нелегална окупација Сирије ће дуго трајати

На питање да ли ће Вашингтон напустити Сирију када ИСИС буде потпуно искорењен, Мили одговара да би таква одлука била у рукама председника Џозефа Бајдена
Начелник Генералштаба САД: Нелегална окупација Сирије ће дуго трајати© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Илегално присуство америчких трупа у Сирији ће се наставити, изјавио је начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, генерал Марк Мили.

Иако је влада председника Сирије Башара Асада више пута захтевала да Вашингтон повуче снаге из те државе, а америчко војно присуство описала као нелегално, Мили каже да ће амерички војни контингент остати у земљи да се бори против преосталих милитаната ИСИС-а.

"Не могу да замислим да би Сједињене Америчке Државе икада отишле са Блиског истока. Мислим да ћемо остати посвећени томе још много година и деценија", рекао је Мили у разговору за јордански ТВ канал "Ал-Мамлака".

Мили додаје да су мале групе припадника ИСИС-а и даље у Сирији и око Ирака, и да би они могли да се регрупишу ако се Америка изненада повуче. Он наводи да је исламистичка група у великој мери поражена, али да је њена идеологија и даље присутна, а то захтева "ниво посвећености" Вашингтона.

На питање да ли ће Вашингтон напустити Сирију када та терористичка група буде потпуно искорењена, Мили одговара да би таква одлука била у рукама америчког председника Џозефа Бајдена.

Он наводи да је цео Блиски исток веома значајан за САД из много разлога, "не само зато што је примарни извор нафте и енергетских ресурса".

"Асошиејтед прес", је у јулу, позивајући се на званичника Пентагона, известио да САД разматрају војни одговор на наводну "све већу руску агресију" на небу изнад Сирије.

Сиријски председник Башар ел Асад позвао је руску војску да помогне његовим снагама у борби против исламистичких милитаната још 2015. године, а Москва од тада одржава војно присуство у земљи.

Дамаск је више пута оптужио САД да испоручују украдену сиријску нафту из земље под маском антитерористичке операције. Према подацима сиријске владе, чак 80 одсто дневне производње нафте у земљи одвозе у иностранство "америчке снаге и наоружане групе их које подржавају".

image