Свет

Ухапшени присталица "Азова" признао да је припремао терористички напад у Калуги

Припадници Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) спречили су терористички напад на објекат критичне инфраструктуре у Калуги, који је припремао присталица "Азова", а потом планирао да побегне у Украјину
Ухапшени присталица "Азова" признао да је припремао терористички напад у Калугиwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Global Look Press

Присталица националног батаљона "Азов", приведен у Калуги, признао је да је, по налогу представника Украјине, поставио експлозивне направе у скровишта у Калушкој области, преносе "РИА Новости".

Раније су припадници Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) спречили терористички напад на објекат критичне инфраструктуре у Калуги, који је припремао присталица "Азова", а потом планирао да побегне у Украјину.

"Добио сам наређење да саставим компоненте за стварање експлозивне направе за употребу на територији Руске Федерације и да те компоненте поставим у скровишта на територији Калушке области", казао је притвореник на видео снимку који је објавио ФСБ. 

Он је признао да је, након што је прошло извесно време од почетка Специјалне војне операције, почео да помаже "организацијама на територији Украјине" и пребацивао јој средства. 

Наиме, Федерална служба безбедности Руске Федерације саопштила је да је спречила незаконите радње држављанина Русије, становника Калушке области, који је самоиницијативно успоставио и одржавао контакте са представницима украјинске паравојне групе, а такође је, по њиховом задатку, намеравао да изврши терористички акт.

У саопштењу се додаје да је приведени намеравао да оде у Украјину како би учествовао у сукобима на страни Оружаних снага Украјине у саставу "Азова".

Осим тога, оптужени је припремио терористички напад на један од "критичних инфраструктурних објеката Калуге".

ФСБ није прецизирала о каквом објекту се ради. У скровишту које је опремио пронађене су компоненте и делови импровизоване експлозивне направе, а у коришћеним средствима везе пронађена су упутства за израду експлозивне направе и преписка са украјинским координатором.

Против њега је покренут кривични поступак за припрему велеиздаје, терористички напад, учешће у активностима терористичке организације и обучавање у сврху тероризма.

image