Свет

Када ће се знати резултати америчких међуизбора?

Ако талас подршке републиканцима буде масован, могло би проћи и неколико сати до проглашења њихове изборне победе, мада стручњаци извеснијим сматрају да ће се на резултате избора сачекати бар неколико дана
Када ће се знати резултати америчких међуизбора?© Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Први резултати трке између "црвених" и "плавих", републиканаца и демократа у међуизборима за места у доњем дому америчког Конгреса и Сенату могли би бити познати већ један сат после поноћи по централноевропском времену, док ће за оне коначне вероватно бити потребни дани, па и недеље.

Бројање гласова зависи од државе до државе, неке најављују да ће им за то бити потребне недеље, као и да ће гласови који пристижу поштом стизати и у данима после избора 8. новембра, док је у другима дозвољено раније отварање коверти са гласачким листићима и убацивање у машину за бројање.

Републиканцима треба пет места у Конгресу да би добили већину, с тим што би према неким предизборним предвиђањима они лако могли да освоје и 25 места, па и више. Уколико би се по затварању биралишта испоставило да републиканци добијају масовну подршку бирача, можда ће бити потребно свега неколико сати да прогласе изборну победу.

Стручњаци са којима је разговарао Ројтерс, међутим, наводе да неизвесне трке у бројним америчким савезним државама, од којих неке, попут Пенсилваније, упозоравају да ће им бити потребни дани да преброје гласове, више указују на то да ће Американци у изборној ноћи отићи у кревет а да неће знати ко је победио.

Изборна воља америчких гласача одлучиће како ће бити распоређена 435 места у доњем дому Конгреса, 35 у Сенату и 36 гувернерских. Према предизборним прогонзама, републиканци имају јаку шансу да освоје већину у Конгресу, док ће битка за Сенат, где их једно освојено место води до већине, бити тесна.

Сви знаци указују на то да би републиканци могли да остваре значајне победе у уторак, али пре него што почну да стижу први резултати непознато је да ли ће то бити "црвени талас" или "цунами", како то описује агенција АП.

Око сат времена по затварању биралишта на Средњем западу, негде око четири ујутру по централноевропском времену, могуће је да ће републиканци већ имати довољно параметара да процене да ли су освојили већину у Конгресу, пренео је Ројтерс процене стручњака. Уколико трка и даље буде тесна, док буду почели да пристижу гласови са Западне обале, могли би проћи и дани док не буде јасно ко је победник међуизбора.

У Калифорнији бројање гладова уобичајено траје недељама, делимично и због тога што се броје гласови пристигли поштом чији је датум слања 8. новембар, дан избора, али они могу пристићи и неколико дана касније.

Са државама попут Пенсилваније, Аризоне и Џорџије где су предизборни резулати указивали на тесну трку, саопштавање резултата избора могло би потрајати недељама. Ако у Џорџији, на пример ниједан кандидат не освоји потребних више од 50 одсто гласова, то ће водити у други круг избора 6. децембра и ново ишчекивање резултата трке коју помно прате не само бирачи у Сједињеним Америчким Државама, већ и цео свет.

Тас на ваги у користи једних или других у самој изборној ноћи могао би да претеже на једну или другу страну у зависности од тога како се у којој држави пребројавају гласови.

Како демократе гласају поштом чешће него републиканци, у државама где је дозвољено да се ковертирани гласови отворе раније и убаце у машине за пребројавање, први извештаји могли би указивати на велику предност демократа, која би лако могла да нестане када почну да се пребројавају гласови републиканаца који су гласали на изборним местима.

У Флориди и Северној Каролини дозвољено је да се коверте са гласовима отворе пре изборног дана, док у Пенсилванији и Висконсину, на пример, то није случај, што чини извеснијим да ће у овим савезним државама пре бити пребројани гласови републиканаца са изборних места, него ковертирани демократа који се броје касније.

image