Свет

Северна Кореја извела симулацију нуклеарног напада на Јужну Кореју (ФОТО)

Тактичка вежба је изведена у знак упозорења на раније распоређивање америчких стратешких бомбардера у региону
Северна Кореја извела симулацију нуклеарног напада на Јужну Кореју (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Северна Кореја саопштила је да је извела тактичку вежбу симулације нуклеарног удара на командне пунктове и аеродроме Јужне Кореје, у знак упозорења на раније распоређивање америчких стратешких бомбардера у региону.

"Амерички империјалисти су 30. августа пустили формацију Б-1Б нуклеарних стратешких бомбардера да заједно са оружаном бандом Републике Кореје на небу изнад Источног и Западног мора изведу заједничку вежбу формације против Демократске Народне Републике Кореје", пренели су севернокорејски државни медији изјаву генералштаба.

У изјави се додаје да је у складу са тим севернокорејска војска у среду увече организовала вежбу тактичког нуклеарног удара која је симулирала нуклеарни удар на главне командне центре и оперативне аеродроме војске Републике Кореје.

"Ракетна јединица је испалила две тактичке балистичке ракете североисточно од међународног аеродрома у Пјонгјангу и тачно извела своју мисију нуклеарног удара", известила је Централна телеграфска агенција Кореје (КЦНА).

Претходно је војска Јужне Кореје саопштила да је Северна Кореја испалила две балистичке ракете кратког домета у море, неколико сати након што су САД распоредиле бомбардере Б-1Б у склопу савезничких ваздушних вежби.

Авантуристичке агресивне војне вежбе

Сједињене Државе и Јужна Кореја, у оквиру вежби "Улчи Штит слободе", разрађују сценарио који укључује превентивни нуклеарни удар на Северну Кореју, наводи се у саопштењу Генералштаба Корејске народне армије (КПА), а преноси Централна телеграфска агенција Кореје (КЦНА).

"Авантуристичке агресивне војне вежбе противника достигле су свој врхунац. Оне представљају озбиљну претњу, јер само одговарају сценарију превентивног нуклеарног удара на ДНРК", наводи се у извештају.

Како наводи агенција, у вежбама су учествовале војска, морнарица и ваздухопловство.

Раније се сазнало да ће Јужна Кореја први пут после шест година одржати националне вежбе у случају ваздушног удара.

Наиме, Јужна Кореја и Сједињене Државе одржавају годишњу заједничку вежбу "Улчи Штит слободе" од 21. до 31. августа. Пјонгјанг редовно критикује Вашингтон и Сеул због оваквих маневара у региону Корејског полуострва.

image