Свет

Јапан, Јужна Кореја и САД одржаће поморске војне вежбе

Истовремено, Северна Кореја наставља са развијањем сопствених нуклеарних и ракетних програма
Јапан, Јужна Кореја и САД одржаће поморске војне вежбе© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Јапан, Јужна Кореја и САД одржаће редовне поморске војне вежбе, док Северна Кореја у исто време наставља са развијањем сопствених нуклеарних и ракетних програма, пренео је данас "Блумберг".

"Савезници су постигли договор о вежбама противракетне одбране и борбе против подморница", саопштило је Министарство одбране Јужне Кореје, додајући да би се вежбе могле проширити на операције пресретања на мору, а договорено је и појачање размене информација у реалном времену о догађајима попут лансирања пројектила и Северне Кореје.

Званичници Министарства одбране Јужне Кореје одржали су у петак трилатералне разговоре у Вашингтону, оштро осудивши "континуиране провокације Северне Кореје" и истичући да претње јасно крше резолуције Савета безбедности УН, након што је та земља последњих месеци спровела неколико тестова балистичких ракета.

"Блумберг" подсећа да је Северна Кореја јуче саопштила да је тестирала нови тип интерконтиненталне балистичке ракете на чврсто гориво која би могла, како се наводи, да испали више нуклеарних бојевих глава на копно САД.

image