Економија

Брегзит бирократија подиже већ високе цене хране у Великој Британији

Цене хране у Британији достигле су 45-годишњи врхунац, а званичници страхују да ће нова бирократска компликација додатно погоршати ствари
Брегзит бирократија подиже већ високе цене хране у Великој БританијиGetty © Leon Neal / Staff

Очекује се да ће нови систем граничних провера робе која стиже из Европе довести до још већег скока цена хране у Уједињеном Краљевству јер се компаније боре са стотинама милиона фунти додатних накнада.

Британске пословне групе су прошле недеље кроз низ консултација добиле увид у дуго очекиване планове британске владе након брегзита. Једна од присутних рекла је "Политику" да ће предлози "значајно повећати трошкове хране" за потрошаче од јануара.

То би могло да изазове проблеме у земљи која увози скоро 30 одсто све своје хране из ЕУ, према подацима Британског малопродајног конзорцијума за 2020. годину, и где је годишња стопа инфлације хране и пића управо достигла 19,2 одсто - што је највиши ниво у последњих 45 година.

Званичници верују да ће фирме бити погођене са 400 милиона фунти додатних трошкова као резултат дуго одлаганих нових провера на граници Уједињеног Краљевства за робу која улази из ЕУ.

Министри су тврдили да ће потпуна имплементација нових процедура након брегзита - које ће на крају укључивати потпуну дигитализацију папирологије и "шему поузданих трговаца" за велике увознике како би се смањиле граничне контроле - више него надокнадити ове трошкове на дуже стазе јер ће бити уведена и за увоз који долази и из земаља које нису чланице ЕУ.

Поремећај ланца снабдевања изазван сукобом у Украјини, лоше временске прилике и нове трговинске баријере због брегзита су криви за пораст цена хране у Уједињеном Краљевству, пише "Политико".

Члан велике британске пословне групе, који је желео да остане анониман, рекао је да ће нова бирократија након Брегзита значити да ће "неки произвођачи из ЕУ открити да више није могуће трговати са Уједињеним Краљевством" и да ће "нека мала предузећа бити затворена".

"То ће повећати трошкове, а вероватно и инфлацију, али мислим да морамо да прођемо кроз ово како бисмо могли да радимо са ЕУ на проналажењу повољних побољшања", рекао је члан. "Не можемо да бежимо од чињенице да морамо да спроводимо сопствене граничне провере".

Британија је више пута одлагала спровођење потпуних граничних провера након брегзита, док је ЕУ започела своју контролу пре више од две године.

Владин нови "циљани оперативни модел", објављен прошлог месеца, од октобра ће поступно спроводити нове граничне и царинске провере за увоз из ЕУ. Ово ће укључивати нову таксу која ће се плаћати од јануара за сву робу која испуњава услове за граничну контролу, укључујући артикле као што су месо, млечни производи и поврће.

Сва роба која буде проверавана, чак и ако је на крају не одабере гранично особље задужено за инспекцију, добиће таксу од 23 до 43 фунти. Из пословних кругова кажу да су те цифре изненађење, након што је влада претходно уверавала компаније да ће ови трошкови зависити од тога да ли је роба заиста проверена.

Вилијам Бејн, стручњак за трговину у британским привредним коморама, каже да постоји "снажна перспектива" веће инфлације због нових брегзит провера.

"Добављачи из ЕУ биће можда мање вољни да тргују са британским компанијама због повећаних трошкова и папирологије. Трошкови увозне робе ће готово сигурно порасти. Знали смо да долази овај дан и да ће се применити улазна контрола робе. То је део постојања функционалне границе и испуњавања међународних обавеза Уједињеног Краљевства."

Трговински токови Велике Британије са ЕУ поремећени откако је земља напустила јединствено тржиште и царинску унију блока.

Недавна анализа "Фајненшел тајмса" показала је да британски извоз робе опада брже него у било којој другој земљи Г7.

Недавни подаци Канцеларије за националну статистику показују да је трговина робом Уједињеног Краљевства са земљама ЕУ у јануару пала много брже него са земљама које нису чланице ЕУ.

У међувремену, премијер Риши Сунак нашао се на удару критика и због бесцаринске трговине

Промене правила бесцаринске куповине након брегзита су "спектакуларан аутогол" за Велику Британију, поручио је Џери Марфи, извршни директор модног бренда "Барбери" и додао да ће нови правилник оставити Британију као "најмање атрактивну дестинацију за куповину у Европи".

Марфи је објаснио да одустајање од повраћаја пореза туристима који купују у Британији штети земљи. "Помало је перверзно да је на дан када смо напустили јединствено тржиште, одлука коју сте ви као министар финансија донели, била да укинете повраћај ПДВ-а за туристе, што је учинило УК најмање атрактивном дестинацијом за куповину у Европи", рекао је он Сунаку који је раније био министар финансија.

"Излазак из ЕУ имао је значајан ефекат на трговину и закочио наш раст, а овај конкретан слућај повраћаја ПДВ-а је спектакуларан аутогол, који може бити поништен", поручио је Марфи.

Од краја прелазног периода брегзита на почетку 2021. туристи у Уједињеном Краљевству нису могли да траже поврат ПДВ-а на своје куповине – што је Британију ефективно учинило 20 одсто скупљом за њих.

Из Владе наводе да ће укидање повраћаја ПДВ-а уштедети земљи око 2 милијарде фунти годишње, али шефови туризма и малопродаје кажу да ће то озбиљно наштетити конкурентности Уједињеног Краљевства као дестинације за одмор.

image