Свет

Шаленберг: Украјина не сме бити "једнакија" по питању уласка у ЕУ од земаља Западног Балкана

Не смемо да чекамо, јер ако чекамо, могли бисмо изгубити те регије. Могли бисмо поново изгубити Украјину... и Западни Балкан, рекао је шеф аустријске дипломатије
Шаленберг: Украјина не сме бити "једнакија" по питању уласка у ЕУ од земаља Западног БалканаGetty © Thomas Kronsteiner/Getty Images

Европска унија не може себи приуштити да даје приоритет чланству Украјине а да занемари друге дугогодишње кандидатуре попут оних из Западног Балкана, упозорио је у петак аустријски министар спољних послова Александар Шаленберг.

Блок мора пажљиво размотрити своју политику проширења, рекао је Шаленберг гостујући у "Политико ЕУ конфиденшел" подкасту, иако верује да Украјина и суседна Молдавија припадају "европској породици".

"Не можемо да имамо Украјину у брзој, а друге земље у зауставној траци. То би била геостратешка катастрофа", рекао је шеф аустријске дипломатије.

Позивајући се на дистопијски роман Џорџа Орвела "Животињска фарма", Шаленберг је нагласио да би ЕУ требало да избегава систем у којем су неке земље "равноправније од других."

Аустријски министар је напоменуо да је ЕУ пре око 20 година обећала чланство земљама Западног Балкана, али да није испунила то обећање.

Он је позвао Брисел да остане при својим обећањима и одустане од "бинарног размишљања" о чланству, сугеришући да би државама кандидатима требало дозволити одређено учешће у разматрањима и активностима ЕУ.

"Не смемо да чекамо, јер ако чекамо, могли бисмо изгубити те регије. Могли бисмо поново изгубити Украјину... и Западни Балкан", упозорио је Шаленберг. Он је додао да ако ЕУ не може да докаже свој кредибилитет у сопственом суседству, неће моћи да игра значајну улогу на глобалном нивоу.

Украјина је своје тежње да се придружи ЕУ прогласила за национални стратешки циљ пре неколико година, али је формално поднела захтев за чланство тек крајем фебруара 2022, неколико дана након што је Русија покренула војну операцију у тој земљи.

Молдавија је следила Украјину неколико дана касније, а Кијев и Кишињев су добили статус кандидата за чланство у ЕУ у јуну исте године.

Међутим, званичници ЕУ су одбили да одреде конкретне рокове за придруживање Украјине, рекавши да она мора да се позабави питањима као што је раширена корупција, као и да уведе свеобухватне правне реформе.

Кандидатура Молдавије за чланство је компликована због нерешеног питања њене отцепљене републике Придњестровље.

image