Свет

Покровитељ украјинског председника осумњичен за превару и прање новца

Утврђено је да је у периоду од 2013. до 2020. Kоломојски легализовао више од 14 милиона долара, тако што их је пребацио у иностранство користећи инфраструктуру контролисаних банака
Покровитељ украјинског председника осумњичен за превару и прање новцаwww.globallookpress.com © MYKOLA MIAKSHYKOV/KEYSTONE PRESS AGENCY

Званичници државне безбедности Украјине (СБУ) осумњичили су утицајног бизнисмена Игора Kоломојског за превару и прање новца, саопштила је данас та служба, преноси ТАСС.

Украјински председник Владимир Зеленски претходно је означио борбу против корупције као приоритет док се "Украјина бори у рату против Русије, који траје већ 18 месеци".

Kако се наводи, Зеленски, који је постао познат као комичар, а играо је улогу председника у емисији емитованој на ТВ каналу у власништву Kоломојског, негирао је да има личне везе са бизнисменом.

"Утврђено је да је у периоду од 2013. до 2020. Kоломојски легализовао више од пола милијарде гривни (14 милиона долара) тако што их је пребацио у иностранство користећи инфраструктуру контролисаних банака", наводи се у саопштењу СБУ.

Додаје се да Kоломојски није био доступан за коментар.

Игор Kоломојски је бивши власник водеће украјинске банке ПриватБанк, која је национализована крајем 2016. године у оквиру великог чишћења банкарског система земље.

Коломојски се раније сматрао моћном фигуром која стоји уз Владимира Зеленског, чија каријера комичара је започела у медијској империји овог тајкуна. Бизнисмен је контролисао украјински медијски холдинг "1+1".

Овај медијски холдинг поседовао је неколико ТВ канала, укључујући и оне који емитују хумористичне емисије Владимира Зеленског, као и хумористичку серију "Слуга народа" са актуелним украјинским председником у главној улози.

У јесен 2022. године, запослени у Националном антикорупцијском бироу Украјине извршили су претресе у близини Коломојског у вези са одвојеном истрагом проневере и утаје пореза у две највеће нафтне компаније у земљи које су биле у делимичном власништву бизнисмена.

Пре тога су локални медији објавили да му је одузето украјинско држављанство, али за то није било званичне потврде.

САД су санкционисале Kоломојског 2021, због, како су навели, "његове умешаности у значајну корупцију", што је он одлучно негирао.

Украјински "Форбс" је 2021. године проценио богатство овог бизнисмена на 1,8 милијарди долара и био је на четвртом месту на листи најбогатијих људи у Украјини. 

image