Свет

Макрон: Каква проклета глупост, могу да будем само десет година на челу Француске

Француском лидеру други и уједно последњи мандат истиче 2027. године
Макрон: Каква проклета глупост, могу да будем само десет година на челу Француске© Tanjug/Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Француски лидер Емануел Макрон окарактерисао је ограничење председничког мандата у својој земљи као "проклету глупост", те одбацио предлог да председници могу да проведу на тој функцији само седам година, пренео је Франс прес (АФП).

Макрон се наводно изнервирао због тог закона – за време недавно одржаног 12-сатног састанка с партијским лидерима рекао је да је "проклета глупост" да неко не може да се поново бира на позицију првог човека Француске након другог петогодишњег мандата.

Коментар је уследио пошто је шеф десничарске партије Национални скуп Жордан Бардела изнео предлог да француски председници могу да буду на челу државе у само једном седмогодишњем мандату.

Пошто је преузео дужност 2017, када је имао 39 година, и потом поново изабран прошле године, Макрон ће свој други и последњи мандат завршити 2027, када ће постати најмлађи бивши председник Француске. Француски закон забрањује трећу председничку кандидатуру.

И Макронови савезници су критиковали ограничење мандата, тврдећи да оно ограничава изражавање народне воље.

"Та правила ограничавају слободан избор грађана. Хајде да променимо све, а да задржимо дводомни систем и Уставни савет, чуваре наших републиканских принципа и јавних слобода", изјавио је бивши портпарол парламента Ришар Феран за "Фигаро".

Иначе, у прошлости је управо ова бивша колонијална сила редовно позивала афричке лидере да спроводе и поштују ограничења мандата у својим земљама, иако је Париз усвојио слична правила тек након уставне реформе из 2008.

Пре тога ограничења председничког мандата нису постојала, а избори су се одржавали једном у седам година. Међутим, премијер Француске може да обавља ту функцију докле год има подршку Народне скупштине.

image