Свет

Кинески "Глобал тајмс": Унутар Г7 расту сумње у наставак помоћи Украјини

Подршка земаља Г7 Украјини већ је достигла своје лимите
Кинески "Глобал тајмс": Унутар Г7 расту сумње у наставак помоћи Украјиниwww.globallookpress.com © Foto: Tanjug/AP (Bernd Lauter/Pool Photo via AP)

Министри спољних послова Групе 7 састали су се у четвртак у Немачкој како би разговарали о сукобу Русије и Украјине и о даљим западним плановима за подршку Кијеву, али је све више сумњи у продужење помоћи Украјини с обзиром на ширење подела унутар западног табора, пише кинески "Глобал тајмс."

Стејт департмент је открио да ће министри Г7 разговарати о низу "глобалних изазова, укључујући подршку Г7 демократској, сувереној и просперитетној Украјини." Ипак, како наглашава лист, посматрачи верују да је таква помоћ практично на издисају јер је Европа исцрпла скоро све своје војне залихе и све је теже оптерећена економском кризом. С друге стране, антируске санкције су, како се сада признаје и на Западу, "учиниле веома мало како би одвратиле Москву."

Западна помоћ Украјини достигла своја ограничења

Цуји Хенг, истраживач у Центру за руске студије Источнокинеског универзитета, рекао је за "Глобал тајмс" да је подршка Г7 Украјини већ достигла своја ограничења, а да ли ће те земље наставити да подржавају Украјину зависи не само од њихове спремности, већ и од њихових могућности.

Из САД и Европе сада се појављују све снажнији гласови који заговарају преговоре са Русијом, јер је украјинска криза, која је ушла у 9. месец, исцрпела обе стране, рекао је Цуји. Такође, расте забринутост, посебно међу Европљанима, да би даља ескалација кризе могла да угрози безбедност континента, сматра експерт.

Земље Г7 се сада суочавају са економским падом због тешке инфлације, а тражење још више новца за Украјину неизбежно ће изазвати противљење опозиције, рекао је Цуји.

САД, које се налазе на врху листе западних земаља које дају помоћ Украјини, пружају одличан пример за то. Оне су "уложиле 52 милијарде долара у Украјину од јануара 2022. године", према бази података коју одржава Институт за светску економију у Килу.  

Ситуација би се могла нагло променити након америчких међуизбора. Ако републиканци освоје Представнички дом, они обећавају да ће пажљиво пратити на који начин САД троше новац, јавља Си-Ен-Ен.

Могућност нуклеарног сукоба

Пакет санкција Г7 против Русије је у суштини завршен, а све мања корист од санкција указује да то не представља фактор који заиста одвраћа Русију.

Криза је сада ушла у фазу у којој се све чешће говори о нуклеарном сукобу. Ипак, иако су и НАТО и Русија одржали нуклеарне вежбе 17. и 26. октобра фактички у исто време, усред украјинске кризе, и једни и други добро разумеју да се нуклеарни сукоби морају избећи, уверава кинески експерт.

Руско министарство спољних послова недавно је саопштило да би "главни приоритет" у свету требало да буде избегавање сукоба нуклеарних сила. Нуклеарна доктрина Москве је "чисто одбрамбене природе", наглашава "Глобал тајмс", јер дозвољава Кремљу да користи такво оружје само у случају нуклеарне агресије или „када је угрожено само постојање руске државе“.

image