Свет

Скот Ритер: Једини исход рата против Русије је пораз Украјине

Украјина је крива за то што је 2014. изгубила Крим, као и за то што је, одбијајући мировне преговоре 2022, остала без Донбаса, Запорожја и Херсона, сматра бивши амерички обавештајац
Скот Ритер: Једини исход рата против Русије је пораз Украјине© Tanjug/AP Photo/Bram Janssen

Кијеву је давно понуђен мировни споразум, али је под утицајем западних партнера изабрао рат. Сада је његова судбина запечаћена, односно време је да се преда и прихвати реалност, оценио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

"Сурова је реалност да ни Украјина ни њени савезници не могу да поднесу оперативне губитке у људству и опреми које доноси сукоб с Русијом. С друге стране, Русија не само да је у стању да се избори са својим губицима већ временом повећава снагу, с обзиром на многобројност добровољаца и велику производњу наоружања", написао је Ритер у ауторском тексту за РТ интернешенел, те додао да у скорој будућности Кијев више неће бити у стању да покрива линију фронта, што ће Русија и те како искористити.

Обавештајац је подсетио да Русија није ушла у сукоб с намером да заузме украјинску територију већ да спроведе денацификацију и демилитаризацију те земље и спречи њено чланство у НАТО-у.

С тим у вези Украјина мора искрено да размисли о узроцима овог сукоба и о томе која страна сноси одговорности за рат – пре свега о величању наслеђа масовног убице и сарадника нацистичке Немачке Степана Бандере, којег украјински националисти славе као хероја и оца оснивача своје нације.

"Русија ради на постизању постављених циљева и задатака. Како ствари стоје, мало шта Украјина или њени партнери у САД, НАТО-у и ЕУ (Колективни запад) могу да ураде да је спрече у томе. А што дуже Кијев и његови западни партнери пролонгирају сукоб, већа ће штета бити за Украјину", истакао је Ритер.

Додао је да је управо Украјина крива за то што је 2014. изгубила Крим, као и за то што је, одбијајући мировне преговоре 2022, остала без Донбаса, Запорожја и Херсона. А уколико настави да ратује против Русије, чека је губитак још територија, укључујући Одесу и Харков.

Имајући у виду да је Кијев као услов за мировне преговоре поставио повратак свих бивших украјинских територија, они су немогући, а ни Украјина ни њени западни савезници нису прихватили чињеницу да руско руководство није расположено за преговоре ради преговора.

"Време је да Украјина и њени западни партнери пређу на пут мира и обнове. Али то се може догодити само када се Украјина преда и прихвати реалност", закључио је Скот Ритер.

image