Свет

Вијетнам планира да подигне дипломатске односе са САД на највиши ниво

У страху од могуће кинеске реакције, Вијетнам је у почетку био опрезан према надоградњи односа са САД, наводи Ројтерс
Вијетнам планира да подигне дипломатске односе са САД на највиши нивоGetty © Linh Pham/Getty Images

Сједињене Америчке Државе намеравају да подигну дипломатске односе са Вијетнамом на највиши ниво док се председник Џозеф Бајден спрема за пут у Ханој.

Овим потезом би САД требало да уђу у круг спољнополитичких партнера Вијетнама у којем се тренутно налазе само Русија и Кина, пише Ројтерс. 

Пословне импликације овог потеза су нејасне, а он би уједно могао да изнервира Пекинг, напомиње британска агенција.

У страху од могуће кинеске реакције, Вијетнам је у почетку био опрезан према надоградњи односа са САД, што је навело Бајденову администрацију да повећа дипломатски притисак, што је укључивало вишеструке посете високо рангираних чланова америчке Владе током последњих месеци.

Уочи Бајденове посете 10. септембра, вијетнамски званичници кажу да Ханој паралелно разматра посете кинеских високих званичника, напоменувши да би кинески председник Си Ђинпинг и премијер Ли Ћијанг такође могли да се састану са вијетнамским лидерима у блиској будућности.

Надоградња дипломатских односа могла би да има везе са потребом Ханоја за инвестицијама, каже Александар Вувинг из Азијско-пацифичог центра за безбедносне студије на Хавајима. 

Подршка амбицијама Вијетнама да постане важан центар за индустрију полупроводника такође је део подстицања из Вашингтона, али су средства за то веома ограничена, наводи Ројтерс.

Енергетика је још један сектор у којем би се сарадња Ханоја и Вашингтона могла повећати, док се Вијетнам припрема да постане значајан центар за течни природни гас и ветротурбине на мору, иако споро напредовање административних процедура и доделе финансија умањују расположење по том питању, напомиње британска агенција.

Повећање обима војне опреме коју Вашингтон шаље Ханоју такође је претходно разматрано, каже виши сарадник на Институту Исеас-Исуф Исхак у Сингапуру Ле Хонг Хип, али напомиње да се не очекује моментално постизање договора по овом питању.

Уједно, Ханој води преговоре о надоградњи и проширењу свог претежно руског арсенала са неколико других земаља, а недавно је учествовао у више састанака на високом нивоу са руским одбрамбеним званичницима.

image