Свет

Могућ сусрет Кишиде и Си Ђинпинга: Јапан би да разговара о Тајвану

То би био први сусрет политичких лидера Јапана и Кине од децембра 2019, а једна од могућих тема је актуелни сукоб око Тајвана
Могућ сусрет Кишиде и Си Ђинпинга: Јапан би да разговара о Тајвануwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Премијер Јапана Фумио Кишида планира да разговара са председником Кине Си Ђинпингом на маргинама једне од предстојећих конференција у југоисточној Азији, јавља "Џапан тајмс".

Кишида и Си Ђипинг би требало да присуствују самиту Г20 у Индонезији и форуму Азијско-пацифичке економске сарадње на Тајланду.

То би био први сусрет политичких лидера Јапана и Кине од децембра 2019, а једна од могућих тема је актуелни сукоб око Тајвана, који Пекинг сматра делом Кине.

Кишида настоји да позове Си Ђипинга да реши питања око Тајвана "на миран начин", пошто је дошло до продубљивања тензија између Кине и САД. 

После посете председнице Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, почетком августа, Кина је извела велике војне вежбе. Оне су укључивале употребу балистичких пројектила, од којих су неки пали у ексклузивну економску зону Јапана.

Кинески председник је на 20. Државном конгресу Комунистичке партије упозорио да Пекинг "тежи мирном поновном уједињењу, али никада неће обећати да ће се одрећи употребе силе". Ђипинг је поручио да Пекинг неће допустити мешање страних сила око Тајвана, пошто сматра да је Тајван "унутрашње питање Кине".

Камен спотицања Токиа и Пекинга је и острво Сенкаку(Дјаоју) које се налази у Источном кинеском мору и под контролом је Јапана. Кина сматра да на њега полаже историјско право.

Ове године се обележава педесета годишњица нормализације дипломатских односа између Јапана и Кине.

У Токиу су изразили забринутост због покушаја Пекинга да ојача своју војну и економску моћ у азијско-пацифичком региону и супротстави се утицају САД у овом региону. 

Јапански премијер планира и да на маргинама једног од предстојећих самита одржи трилатерални састанак са председником САД Џозефом Бајденом и председником Јужне Кореје Јун Сук Јолом због тензија око Северне Кореје.

Пјонгјанг је до сада испалио више балситичких ракета, од којих је једна надлетела Јапан и пала у Тихи океан, а критиковали су Вашингтон и Сеул због комбиноване војне ваздухопловне вежбе, поручивши да је то "веома опасан и погрешан избор".

image