Свет

Оснивач Вагнер групе: Мешали смо се и мешаћемо се у америчке изборе

Јевгениј Пригожин иронично прокоментарисао наводе о "покушајима интервенисања" у изборе у САД
Оснивач Вагнер групе: Мешали смо се и мешаћемо се у америчке избореGettyimages.ru © Samuel Corum / Stringer

Оснивач Вагнер групе Јевгениј Пригожин иронично је прокоментарисао наводе о "покушају интервенисања" Русије и њега самог на предстојеће изборе за Конгрес САД, преносе "РИА Новости".

"Одговорићу вам суптилно и признаћу једну нејасноћу. Господо, ми смо се мешали, мешамо се и мешаћемо се и даље у америчке изборе. Опрезно, тачно, хируршки и на свој начин, као што ми то умемо да радимо", навео је Пригожин у саопштењу.

Додао је да ће током ових деликатних операција "одстранити и бубреге и јетру одједном", не објашњавајући шта овај шифровани коментар значи.

Пригожина често називају "Путиновим куваром" због сарадње његове кетеринг фирме са Kремљом, а његово име се тренутно налази на списку санкционисаних од стране САД, Велике Британије и ЕУ.

Како је раније пренео "Блумберг", корисници који су наводно повезани са "Пригожиновим медијима" покушали су да утичу на исход гласања у Конгресу САД уз помоћ мимова. Оптужени су за промовисање расистичке и запаљиве реторике како би ослабили подршку демократским кандидатима.

У том контексту, поменута је "Агенција за интернет истраживање", која је заслужна за промовисање идеје да је Украјина нацистичка држава, а да председник Џо Бајден обара животни стандард у САД уз помоћ Кијева.

Раније је "Њујорк тајмс" писао да су амерички агенти идентификовали низ руских информативних операција које имају за циљ да утичу на америчке изборе и евентуално ослабе подршку Украјини, преноси РТ.

У Сједињеним Америчким Државама ће 8. новембра бити одржано гласање за изборе за оба дома америчког Конгреса. Они ће изабрати свих 435 чланова Представничког дома и 35 од 100 сенатора. У држави Њујорк, између осталог, биће избори за гувернера.

image