Свет

"Њујорк тајмс": Победа републиканаца на међуизборима опасна по америчку демократију

Републиканци желе да освоје што више функција на локалу како би се припремили за председничке изборе 2024. године, тврди амерички лист
"Њујорк тајмс": Победа републиканаца на међуизборима опасна по америчку демократијуwww.globallookpress.com © Allison Bailey

Амерички међуизбори традиционално важе за неку врсту незваничног референдума о резултатима актуелне администрације, а ове године то ће бити посебно наглашено. Инфлација, економска нестабилност, имиграција и све распрострањеније насиље на улицама, главне су теме у Америци ове јесени, а неуспех Бајденове администрације да изађе на крај са овим проблемима довео је до значајног скока популарности Републиканске партије.

Ипак, амерички гласачи требало би добро да размисле за кога ће да гласају, и како би њихов глас могао да утиче на будућност, наводи се у редакцијском коментару "Њујорк тајмса". Осам сенатора и 139 чланова Представничког дома из редова Републиканске партије покушало је да оспори резултате председничких избора 2020, а многи од њих надају се реизбору ове недеље. Њихово присуство у Конгресу представља опасност по демократију, и гласачи би требало да буду свесни тога, пише амерички лист.

Ово ће бити први национални избори након две године тужби, теорија завере, покушаја ревизије резултата избора и низа других лажи које су Доналд Трамп и његове присталице у Републиканској партији пласирају америчкој јавности како би довели у питање легитимитет председничких избора 2020. године. У исто време, дошло је и до успона насилног екстремизма у делу ове партије, тврде уредници "Њујорк тајмса".

Највећа опасност по интегритет избора, како се наводи, крије се у тркама за функције на локалном нивоу и нивоу савезних држава, пошто се управо ту бирају представници који ће бити задужени за бројање гласова наредних година, па тако и на председничким изборима 2024. Пошто је нова председничка кандидатура Доналда Трампа све извеснија, уредници њујоршког листа верују да тактика бившег председника укључује довођење себи лојалних људи на кључне позиције у локалној власти, што би могло да игра кључну улогу на изборима за две године.

"Уместо да прете изборним званичницима, они (републиканци) ће бити изборни званичници – они ће имати своје људе у изборним комисијама и секретаријатима за надгледање избора, бројање гласова и објављивање званичних резултата", пише "Њујорк тајмс". Управо се на овим међуизборима бирају многи од ових званичника.

Међутим, многе гласаче у Америци у овом тренутку "опасност по демократију" очигледно не брине превише, пошто је подршка Трамповим републиканцима већ месецима у порасту. Притиснути опипљивијим проблемима попут скока цена, губитка куповне моћи и економије која све више посрће, они се окрећу републиканцима као (јединој) опозиционој партији која може да "казни" председника Бајдена и његову администрацију за неадекватно вођење државе у претходне две године.

Републиканци су вешто представили међуизборе као "референдум" о Бајденовој администрацији, а ова тактика до сада се показала као успешна, признају уредници "Њујорк тајмса". Ипак, гласачи не би требало да занемаре праве намере партије која покушава да преузме власт, упозоравају они.

Републиканци су понудили мало конкретних предлога за решавање актуелне кризе, а чак и ако победе на изборима мало је вероватно да ће имати већину довољну за доношење значајних закона који би могли да доведу до промене савезне политике у области инфлације, имиграције или борбе против криминала. Ипак, уколико буду успели да освоје већину у Сенату, они би могли да блокирају Бајденове кандидате за већи број функција, укључујући ту и извршну власт и Врховни суд, наводе уредници њујоршког листа.

Према подацима портала 538, који се бави праћењем истраживања јавног мњења и резултата избора, Републиканци имају 55 одсто шансе за освајање већине у Сенату и чак 83 одсто шансе за освајање већине у Представничком дому. Уколико се ове прогнозе обистине, администрација председника Бајдена вероватно неће бити у могућности да "прогура" било који значајнији закон кроз Конгрес без давања значајних уступака Републиканској партији.

image