Свет

И Алжир се придружује БРИКС-у?

Представница Министарства спољних послова Лејла Зеруги саопштила да је та земља поднела званичну пријаву за придруживање овој организацији
И Алжир се придружује БРИКС-у?www.globallookpress.com © Gerard Bottino

Власти Алжира поднеле су званичну пријаву за придруживање БРИКС-у, саопштила је данас представница Министарства спољних послова те земље за међународно партнерство Лејла Зеруги, преноси ТАСС.

"Алжир је поднео званичну пријаву за придруживање БРИКС-у", рекла је Зеругијева.

Она је додала да је Алжир имао прилику да учествује на последњем самиту БРИКС-а, на који је био позван и председник те земље.

"Поднели смо захтев. И Русија и Кина поздравиле су приступање Алжира", истакла је Зеругијева.

Крајем јула председник Алжира Абделмаџид Тебун открио је да је ова држава заинтересована за улазак у БРИКС. Он је нагласио да "земља има скоро све услове за улазак у групу и да ће придруживање тој организацији омогућити Алжиру да избегне учешће у глобалним сукобима".

Осим Алжира, интересовање за улазак у БРИКС исказали су и Саудијска Арабија, Аргентина, Египат, Иран и низ других држава "глобалног Југа".

БРИКС ће, ако се прошири, чинити две трећине глобалне економије

Земље БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), ако буду укључене нове чланице – Саудијска Арабија, Турска, Египат и Алжир – чиниће две трећине светске економије, преноси ТАСС на основу података ММФ-а за 2022. годину.

Удео ових земаља у светској годишњој жетви пшенице премашује 51 одсто, а у жетви пиринча – 56 одсто.

Ако посматрамо бруто домаћи производ по параметру куповне моћи земаља БРИКС-а ова цифра ће премашити 65 одсто.

Они такође чине 45 одсто светске популације и 37,5 одсто копнене масе.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је 26. септембра изјавио да су земље БРИКС-а почеле рад на могућем проширењу организације. Он је, међутим, раније истакао да не треба очекивати брзе одлуке по овом питању.

 

image