Свет

Тајани: Стратешко партнерство са Кином било би важније од "Појаса и пута"

Италија је недавно довела у питање своје чланство у иницијативи "Појас и пут" и има рок до децембра да се званично повуче из споразума који истиче следећег марта
Тајани: Стратешко партнерство са Кином било би важније од "Појаса и пута"www.globallookpress.com © Shen Hong

Стратешко партнерство између Италије и Кине било би вредније од споразума као што је иницијатива "Појас и пут", изјавио је данас италијански министар спољних послова Антонио Тајани током обраћања у парламенту те земље.

Италија је 2019. постала прва велика западна земља која се придружила "Појасу и путу", глобалној трговинској и инфраструктурној иницијативи по узору на идеју старог "Пута свиле" који је миленијумима повезивао царску Кину и Запад.

"Стратешко партнерство укључује све секторе, па је оно важније од појединачних билатералних споразума као што је 'Пут свиле' ('Појас и пут'), који је до сада незадовољавајући у погледу извоза и инвестиција'', рекао је Тајани, а преноси Ројтерс.

Тајанијеве изјаве након посете Пекингу раније ове недеље указују на то како би Италија могла да покуша да реши тешку дипломатску дилему да ли да се повуче из споразума.

Италија је недавно довела у питање своје чланство иницијативи "Појас и пут" и има рок до децембра да се званично повуче из споразума који истиче следећег марта. Ако то не уради, споразум ће бити продужен на још пет година.

Позивајући се на неименовани извор, Ројтерс наводи да је Тајани током посете Кини наговестио могућност да се Италија повуче из споразума, истовремено наглашавајући жељу да задржи јаке везе са Пекингом.

Тајани је данас поновио да ће италијанска влада консултовати парламент пре него што објави свој коначан став по том питању.

После састанка са Тајанијем у Пекингу ове недеље, кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је да је сарадња са Италијом била плодна упркос италијанском скептицизму.

image
banner new
banner