Свет

Бивши шеф Мосада: Израел је "држава апартхејда"

Израелски Јевреји могу слободно да путују широм земље, осим у блокираном појасу Газе, док је Палестинцима потребна дозвола да уђу у Израел и приморани су да пролазе кроз контролне пунктове на Западној обали
Бивши шеф Мосада: Израел је "држава апартхејда"www.globallookpress.com © IMAGO/Mamoun Wazwaz apaimages

Начин на који се Израел понаша према Палестинцима на окупираној Западној обали чини ту земљу државом апартхејда, тврди бивши шеф тамошње обавештајне агенције Мосад Тамир Пардо.

"Овде постоји апартхејд. Када на истој територији двоје људи одговара по основу два различита правна система, то је држава апартхејда", прецизирао је Пардо, који је водио Мосад између 2011. и 2016, у интервјуу за Асошиејтед прес.

Алудирајући на систем расне сегрегације у Јужноафричкој Републици (1948–1994), где је бела мањина имала политичку контролу над већинским црним становништвом, бивши шеф Мосада рекао је да израелски Јевреји могу слободно да путују широм земље, осим у блокираном појасу Газе, док је Палестинцима потребна дозвола да уђу у Израел и приморани су да пролазе кроз контролне пунктове на Западној обали.

Термин апартхејда није екстреман, то је чињеница, додао је он.

Западну обалу, територију без излаза на море, Израел је окупирао након Арапско-израелског рата 1967.

Пардо у интервјуу није рекао да ли је исто мишљење о третману Израела према Палестинцима имао и док је био на челу Мосада, али је инсистирао да је током свог мандата више пута позивао премијера Бењамина Нетанијахуа да донесе одлуку о границама Израела.

Бивши обавештајац је упозорио да наставак окупације Западне обале ствара ризик од уништења Израела као јеврејске државе.

"Израел треба да одлучи шта жели. Држава која нема границе нема ограничења", рекао је Пардо.

Последња истраживања предвиђају да ће арапски становници Израела бити бројнији од Јевреја у наредним деценијама, назвавши то "демографском бомбом" која голица.

Речи бившег првог човека Мосада осудила је партија Ликуд премијера Нетанијахуа рекавши да клевеће своју државу уместо да је брани и да због тога треба да се стиди.

Иначе, ово није први пут да се третман Израела према Палестинцима пореди с апартхејдом – такве осуде су стизале и из саме Јужне Африке, као и из Уједињених нација. Израелске власти пак тврде да јеврејска и арапска популација уживају једнака права, док оштре мере безбедности на Западној обали приписују сталној терористичкој претњи.

image