Свет

Међуизбори у САД: Републиканци преузимају Представнички дом?

Милиони Американаца гласају на међуизборима који би могли да утичу на поновне кандидатуре бившег и садашњег председника
Међуизбори у САД: Републиканци преузимају Представнички дом?www.globallookpress.com © Paul Hennessy/Keystone Press Agency

Десетине милиона Американаца изаћи ће на биралишта данас како би гласали на међуизборима, који ће одредити ко ће контролисати Конгрес и потенцијално преобликовати администрацију Џозефа Бајдена након скоро две године на функцији.

Последње анализе показују да ће Републиканска партија (ГОП) освојити довољно места у Представничком дому и повратити контролу над доњим домом Конгреса - што ће искористити да ометају Бајденове планове и покрену истраге о његовој администрацији, пише "Фајненшл тајмс".

Однос снага у Сенату, међутим, зависиће од исхода у неколико држава - посебно у Пенсилванији, Невади и Џорџији, где је "мртва трка" између републиканаца и демократа.

Од понедељка поподне, више од 41 милион Американаца је већ гласало превременим гласањем, било лично или путем поште, што указује на високу излазност која би могла да премаши 122 милиона људи који су гласали на изборима на средини мандата 2018.

Амерички политички стратези оцењују да ће у високо поларизованом окружењу исход зависити од тога која ће страна успети да приволи своју традиционалну базу бирача да се појави на биралиштима у кључним изборним јединицама.

Међутим, промене у осећањима међу неопредељеним гласачима такође могу бити пресудне у најтежим тркама, укључујући и то да ли ће факултетски образоване жене у предграђима остати уз демократе и у којој мери би републиканци могли да остваре поене међу хиспано и афроамеричким бирачима.

Пре четири године, реакција против Доналда Трампа довела је до тога да демократе заузму већину у Представничком дому, али ове године су се политички ветрови померили у супротном смеру, усред незадовољства бирача високом инфлацијом, криминалом и имиграцијом која је ишла на руку републиканцима.

Демократе су поново заузеле део терена након што је Врховни суд поништио уставно право на абортус и истражио Трампове везе са нападом на амерички Капитол 6. јануара 2021. и његовим лошим руковањем гомилом осетљивих докумената националне безбедности у његовом Мар-а-Лагу пребивалишту на Флориди.

Ипак, тај напредак је заустављен током прошлог месеца, када су републиканци збили редове иза својих кандидата док су се демократе бориле са обесхрабрујућим подацима о инфлацији и расту трошкова живота.

Поред нових посланика у Конгресу, гласање у уторак ће такође укључивати кључне трке за гувернере државе, при чему се демократе Кети Хочул и Гречен Витмер боре за поновни избор у Њујорку и Мичигену, док републиканци Рон ДеСантис и Грег Абот траже нове мандате на Флориди и Тексасу.

Помно ће се пратити и гувернерска трка у Аризони, где је Кери Лејк, бивша водитељка телевизијских вести коју подржава Трамп, у тесној трци са демократом Кејти Хобс.

У понедељак увече, Бајден је отпутовао у Мериленд на свој последњи предизборни скуп како би подржао Веса Мура, демократу који се кандидује за гувернера, за кога се очекује да ће победити у својој трци. У међувремену, Трамп је у Охају водио кампању за Џеј Ди Венса, капиталисту, писца и некадашњег критичара бившег председника који се кандидује за место у Сенату.

Бајден и Трамп су сигнализирали да желе поново да се кандидују за председника 2024. године, али би на њихове одлуке могли да утичу резултати избора у уторак.

Са обе стране се чују гласови који приватно, па чак и јавно, позивају да се појаве алтернативе у трци за Белу кућу и ти гласови би, оцењује "Фајненшл тајмс", могли да буду охрабрени слабим резултатима кандидата који су председник и бивши председник подржали.

image