Свет

Дуда: Неће више бити уступака Бриселу

Појединци из Пољске у Бриселу воде политику супротну националним интересима, поручио председник Пољске
Дуда: Неће више бити уступака Бриселуwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Пољска влада неће више правити уступке Европској унији како би добила приступ милијардама европског новца. Тврде да су испунили све услове и да им Брисел дугује новац, преноси пољски "Бизнис инсајдер".

"Пољска је испунила све услове које је поставила Европска комисија када је у питању добијање новца из фонда за обнову", изјавио је председник Пољске Анджеј Дуда и додао да "не планира да одговара на било какве коментаре из Брисела на ову тему."

Дуда је рекао да "не верује" да би "испуњавање услова друге стране" могло да има било каквог ефекта. "Верујем да је много добре воље показано на пољској страни", изјавио је он.

Он је оптужио пољску опозицију да у Бриселу саботира покушаје владе добије приступ европским фондовима.

"Врло добро знамо да тамо постоји група из Пољске која води политику супротну основним интересима пољске државе и која је задовољна са малтретирањем из Брисела", изјавио је пољски председник. Он је изјавио  да и лево-либерални представници који "седе у Комисији желе да промене власт у Пољској по сваку цену."

Белгијски политичар и лидер Алијансе либерала и демократа Европе (АЛДЕ) у Европском парламенту Ги Ферхофштат написао је на Твитеру крајем августа да "колико год битну улогу Пољска буде играла у Украјини, она неће добити приступ ЕУ фондовима док не поправи стање судству."

Према последњим изјавама пољских власти, ова држава још увек није поднела званичан захтев за исплату новца из фонда за обнову од последица пандемије корона вируса. Међутим, у јавности се појавила информација да је Европска комисија потврдила да је Варшава имплементирала 15 од 20 прописаних мера неопходних за добијање приступа ЕУ фондовима.

Национални фонд за обнову Пољске сачињен је од 24 милијарде евра грантова и 11,5 милијарди евра позајмица, али реч је о само једној врсти финансијске помоћи коју Пољска очекује од Брисела. У јуну, Комисија је коначно прихватила пољски план, али је захтевала од владе те државе да испуни тзв. „циљеве“ пре него што им новац постане доступан.

Реч је углавном о циљевима у вези са правним системом. Брисел не признаје да је Пољска испунила услове, па су фондови ЕУ и даље недоступни за Варшаву.

image