Свет

Лула да Силва: Путин неће бити ухапшен у Бразилу ако дође на самит Г20

Оно што могу да кажем је да ако ја будем председник, а Путин дође у Бразил, нема шансе да буде ухапшен, рекао је Да Силва
Лула да Силва: Путин неће бити ухапшен у Бразилу ако дође на самит Г20© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је да руски председник Владимир Путин неће бити ухапшен у Бразилу ако следеће године буде присуствовао састанку Групе 20 у Рио де Жанеиру.

У интервјуу на маргинама састанка Г20 у Њу Делхију у информативној емисији "Фрст пост", Лула је рекао да ће Путин бити позван на догађај следеће године, додајући да и сам планира да присуствује састанку БРИКС-а који ће бити одржан у Русији пре састанка у Рију.

"Путин може лако да дође у Бразил. Оно што могу да кажем је да ако ја будем председник, а он дође у Бразил, нема шансе да буде ухапшен", рекао је Да Силва, а преноси Ројтерс.

Међународни кривични суд издао је у марту налог за хапшење Путина, оптужујући га за ратни злочин незаконитог депортовања стотине деце из Украјине. Русија је порекла да су њене снаге учествовале у ратним злочинима или да су насилно одузимале украјинску децу.

Агенција наводи да је Путин више пута прескочио међународне скупове и није присутан на скупу Г20 у Њу Делхију, којем присуствује министар спољних послова Сергеј Лавров.

Бразил је потписник Римског статута који је довео до оснивања МКС-а.

image