Свет

Европска унија и Италија у завади због миграната

У Европи тврде да Италија мора да прими мигранте, али да они нису надлежни да им у томе помогну
Европска унија и Италија у завади због мигранатаwww.globallookpress.com © Orietta Scardino

Европска унија наређује Италији шта да ради са мигрантима, али не нуди никакву помоћ, пише италијанска "Панорама".

Ситуација са два брода у власништву невладиних организација, који су пристали у луци у Катанији а на којима се налази 250 миграната, и даље је неизвесна. Док су деца, болесни и људи којима је потребна помоћ пуштени да се искрцају, решење за остале мигранте које италијанске власти не сматрају угроженим и даље није пронађено.

Влада Италије сматра да није у обавези да прихвати ове мигранте, већ да се они морају превести у земље под чијим заставама плове два брода на којима се налазе, Немачку и Норвешку.

То је поновио и министар за инфраструктуру и транспорт Матео Салвини у интервјуу за радио "Ртл 102.5", где је нагласио и да "Италија пролази кроз тешка времена и не може да приушти 100.000 илегалних миграната." Он је позвао на примену закона и затражио од ЕУ да интервенише са премештањима миграната.

Сличан став заузео је и министар правде Карло Нордио, који је додао и да мигранти који пристижу у Италију најчешће нису они којима је помоћ најпотребнија, већ је реч о људима који "могу да плате две то пет хиљада евра овим организација да их превезу."

Са друге стране, капетани бродова који су превезли мигранте одбијају да напусте сицилијанску луку и тврде да је њихово пристајање у складу са међународним правом.

Уље на ватру додала је и Европска унија својим нападима на Италију, наводи италијански лист. Портпарол Европске комисије изјавио је да постоји "морална и правна обавеза спасавања људи на мору на основу међународних споразума", као и да се мора обезбедити "искрцавање свих људи на броду."

На Италијански захтев да се мигрантима обезбеди могућност тражења азила у земљама порекла бродова који су их превезли, у Комисији су нагласили да је примена права директно на бродове "веома тешка".

Италијанска влада нове премијерке Ђорђе Мелони обећала је да ће радити на смањену илегалне имиграције у ову државу. Италија је традиционално једна од земаља Европске уније које су најпогођеније овим проблемом.

Мелонијева је већ током своје прве посете Бриселу нагласила значај заштите спољних граница ЕУ, али и затражила више помоћи од својих европских партнера у решавању проблема илегалне миграције. Европска комисија је на тај захтев одговорила коментаром да "није надлежна за координацију људи спашених на мору", наводи италијански лист.

image
VV inauguration
banner