Свет

Гроси: ИАЕА нема проблем са оружјем са осиромашеним уранијумом

Велика Британија је почела да снабдева Украјину гранатама за тенкове са осиромашеним уранијумом у марту, док су САД прошле недеље објавиле да ће послати ту муницију за своје тенкове "М1 абрамс"
Гроси: ИАЕА нема проблем са оружјем са осиромашеним уранијумом© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

"Нема значајних радиолошких последица" употребе муниције са осиромашеним уранијумом, изјавио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

"Са гледишта нуклеарне безбедности, нема значајних радиолошких последица" употребе ове муниције, рекао је Гроси новинарима током брифинга.

"Можда би у неким врло специфичним случајевима, људи у близини места које је погођено оваквом муницијом, могли да буду контаминирани", наставио је он, додајући да је "ово више здравствено питање нормалне природе него потенцијална радиолошка криза".

Осиромашени уранијум се користи за прављење каљених језгара одређених противоклопних граната за тенкове и авионе. Иако није високо радиоактиван, уранијум је и даље токсичан, а овај метал се претвара у потенцијално опасан аеросол када пројектил са осиромашеним уранијумом погоди мету.

Америчке снаге су користиле гранате са осиромашеним уранијумом током Заливског рата 1991. године, што је наводно изазвало пораст урођених мана, аутоимуних поремећаја и случајева рака у Ираку током наредних деценија. НАТО је такође користио осиромашени уранијум приликом бомбардовања Републике Српске 1995. и СР Југославије 1999. године.

Велика Британија је почела да снабдева Украјину гранатама за тенкове са осиромашеним уранијумом у марту, док су САД прошле недеље објавиле да ће послати муницију са осиромашеним уранијумом за своје тенкове "М1 абрамс", за које се очекује да стигну у Украјину у наредним недељама.

Фокусирајући се на то питање са становишта нуклеарне безбедности, Гроси је намерно био неискрен, поручила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Господин Гроси је, наравно, у праву када каже да нема значајних радиолошких последица са становишта 'нуклеарне безбедности'", написала је она. "Ипак, очигледно је да он не прича целу причу".

Захарова је истакла да осиромашени уранијум ослобађа "екстремно токсичне аеросоле" када се запали и испари.

"Можда ово превазилази стручност господина Гросија као шефа ИАЕА. Ово питање би требало да буде упућено хемичарима, који ће нам рећи о штетним ефектима акумулације тешких метала на животну средину и људско здравље", закључила је она.

Руске снаге тврде да су уништиле најмање једно складиште у Украјини које садржи британске гранате са осиромашеним уранијумом. Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је прошле недеље да ће Запад на крају бити одговоран када ова муниција "неизбежно" контаминира украјинску земљу.

image