Свет

Лондон и Брисел на корак до договора: Велика Британија у Фронтексу због проблема са мигрантима

Разговори су напредовали током лета, а званичници очекују да ће формално закључити радни аранжман до краја месеца, преноси "Блумберг"
Лондон и Брисел на корак до договора: Велика Британија у Фронтексу због проблема са мигрантимаwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Nicolas Maeterlinck

Уједињено Краљевство је постигло прелиминарни споразум са Европском унијом о приступу агенцији која штити границе блока, објавио је "Блумберг" позивајући се на изворе упознате са случајем.

У питању је нов напор да се обнови сарадња након брегзита.

Британски премијер Риши Сунак жели да за Британију обезбеди статус "треће земље" у Фронтексу, који координира граничну и обалску стражу европског шенгенског простора, почетком октобра на састанку европских лидера.

Разговори су напредовали током лета, а званичници очекују да ће формално закључити радни аранжман до краја месеца, преноси "Блумберг".

Споразум је наставак договора да се Британија поново придружи научном програму блока од 95,5 милијарди евра "Хоризон", који ће обновити везе између највећих европских истраживачких центара, након двогодишњег замрзавања после брегзита.

Две стране су такође потписале пакт о сарадњи у области финансијских услуга од постизања такозваног Виндзорског оквира о трговинским аранжманима Северне Ирске у фебруару.

Нацрт техничког споразума сада треба да прође кроз процес одобравања, који укључује Фронтекс, ЕУ и самог Сунака.

Ако се током тог процеса затраже било какве значајне промене у тексту, најава за коју се Сунак нада да ће бити на самиту Европске политичке заједнице у Гранади следећег месеца, може бити одложена.

Портпароли британске владе и Европске комисије одбили су да коментаришу ово питање.

Осим Сунакове жеље да изгради нове односе са Европом, он такође жели да демонстрира сарадњу у иностранству како би успорио проток миграната преко Ламанша. Сунак је заустављање бродова који су превезли више од 100.000 потенцијалних тражилаца азила у Велику Британију у протеклих пет година учинио једним од својих кључних обећања уочи општих избора.

Споразум са Фронтексом не би имао тренутни утицај на такве прелазе, али би омогућио Великој Британији и земљама ЕУ да лакше размењују обавештајне податке, стручност и особље.

Сунак се суочава са спором у влади око споразума о границама са ЕУ након Брегзита

"Блумберг" је у јуну известио да се Сунак суочио са критикама унутар свог кабинета због планова да плати приступ Фронтексу, нешто што није било потребно пре Брегзита.

image
VV inauguration
banner