Свет

Бивши доктор Беле куће упозорава: Бајден представља опасност

"Когнитивни поремећај" америчког председника могао би да доведе до смрти људи, тврди Рони Џексон
Бивши доктор Беле куће упозорава: Бајден представља опасност© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Бивши лекар Беле куће и републикански представник Рони Џексон напао је америчког председника Џозефа Бајдена тврдећи да његово ментално стање представља опасност по државу.

"Зaстрашујуће је што је Бајден наш главнокомандујући", написао је Џексон на Твитеру 25. фебруара, и додао да "он углавном не зна где се налази и сваког дана нас приближава свеопштем рату с Русијом и Кином. Његов когнитивни поремећај ће убити људе!"

Џексон, који је био лекар у Белој кући током мандата Барака Обаме и Доналда Трампа до 2018. године, раније је критиковао актуелну америчку администрацију због тога што није открила истину о Бајденовом менталном здрављу.

Бела кућа је претходно објавила резиме о статусу Бајденовог здравља на основу медицинске историје и "детаљног физичког прегледа", који је открио да је председник "здрав, живахан, 80-годишњи мушкарац" способан да извршава своје дужности.

Коментаришући најновији здравствени извештај америчког председника, Џексон је навео да је тај лекарски преглед "шала" и "заташкавање". Такође, истакао је да Бајден, за разлику од свог претходника Трампа, није прошао когнитивни тест и навео да садашњи председник нема "способност размишљања и расуђивања", те да не би смео да буде на функцији.

Према недавној анкети коју је спровео Харвардски центар за америчке политичке студије, око 57 одсто Американаца сумња у Бајденове менталне способности, док 67 посто испитаника сматра да је престар да би водио земљу.

Спекулације о председниковим когнитивним способностима наставиле су да расту због његових све бројнијих гафова.

"Фокс њуз" објавио је да је Бајден од почетка године сваког другог дана направио понеки гаф и то само захваљујући томе што је избегавао новинаре.

Успео је да заборави име удовице Мартина Лутера Кинга, датум нереда на Капитолу – када је уместо 6. јануара говорио о 6. јулу, а није био сигуран ни како му се зове министар одбране.

image