Свет

Либија: Спасиоци пронашли више од 2.000 тела у Дерни (ВИДЕО)

Операције потраге и спасавања се настављају, док се око 10.000 људи води као нестало
Либија: Спасиоци пронашли више од 2.000 тела у Дерни (ВИДЕО)© Foto Tanjug/AP Photo/Jamal Alkomaty

Спасиоци су до данас пронашли више од 2.000 тела у либијском граду Дерна који је тешко погођен катастрофалним поплавама.

"До јутрос је пронађено више од 2.000 тела, а више од половине их је сахрањено у масовним гробницама у Дерни", рекао је министар здравља источне Либије Отхман Абдулџалел.

Либијске власти су, како преноси Би-Би-Си саопштиле да је број мртвих тренутно процењен на више од 5.300, али да је извесно да је жртава чак дупло више. 

Спасилачке екипе радиле су даноноћно на проналажењу тела разбацаних по улицама и под рушевинама, а нека су извучена из мора.

Операције потраге и спасавања се настављају, док се око 10.000 људи води као нестало.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца саопштила је да су три волонтера погинула док су помагали у збрињавању људи који су погођени поплавама у источној Либији.

"Хамди Белаид, Калед Адвал и Абади Ал-Карм погинули су док су помагали становницима града Дерна заробљеним у поплавама", рекао је њихов генерални секретар.

Сателитске фотографије Дерне пре и након поплава показују штету и размере поплава које су погодиле тај источни лучки град, тако да је релативно узак пловни пут кроз центар града сада неколико пута шири, а све зграде које су се налазиле дуж пута су срушене, пренео је Ројтерс.

Такође се види очигледно велика штета причињена у другим деловима града где су срушене зграде у поплавама.

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је више од 1,8 милиона људи погођено поплавама у Либији.

Поплаве у Либији погодиле су многе људе који су већ били угрожени, укључујући хиљаде миграната.

Према подацима Међународне организације за миграције, у Либији живи око 600.000 миграната, од којих су неки у погођеним подручјима.

Либија је транзитна земља за мигранте из више од 40 земаља на путу ка Европи.

image