Свет

Пекинг: Подољак да објасни изјаву о ниском интелектуалном потенцијалу Кинеза и Индијаца

Подољак је покушао да се опере тврдећи да су руски медији извукли из контекста његову изјаву
Пекинг: Подољак да објасни изјаву о ниском интелектуалном потенцијалу Кинеза и Индијацаwww.globallookpress.com © Ruslan Kaniuka/Keystone Press Agency

Пекинг је затражио појашњење од Кијева након што је Михаил Подољак, главни помоћник украјинског председника Владимира Зеленског, сугерисао да власти у Кини и Индији нису довољно паметне да схвате шта су стварни национални интереси њихових земаља.

Подољак је за ове две државе рекао да имају "низак интелектуални потенцијал", у интервјуу за канал "Власт вс Вашенко" објављеном у уторак на Јутјубу.

Говорећи о све већој сарадњи Пекинга и Њу Делхија са Москвом услед сукоба у Украјини, он је рекао да Кина и Индија "не анализирају последице корака које чине".

Он је оптужио Кину, Индију и Турску да "зарађују новац" на сукобу између Москве и Кијева јер како је рекао кинеске власти верују да је то у националним интересима њихове земље, иако је Пекингу боље да се дистанцира од Русије јер је то "архаична нација која увлачи Кину у непотребне сукобе", рекао је он.

На питање да прокоментарише изјаве Подољака, портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг је рекла да не зна позадину "примедби ове особе", али да би он требало да их разјасни.

Мао је подсетила да је Пекинг увек имао "одговоран" став према сукобу у Украјини, непрестано позивајући на прекид непријатељстава и политичко решење кризе.

Подољак је на друштвеној мрежи Икс, односно бившем Твитеру покушао да се опере, тврдећи да су руски медији његове изјаве извукли из контекста,
Кина, Индија и Турска "јасно заслужују" преузимање важних улога на међународној сцени, али, истиче Подољак, "глобални свет је много шири од чак и најпромишљенијих регионалних националних интереса".

Москва, са којом Анкара, Њу Делхи и Пекинг одржавају везе, "демонстративно покушава да поткопа темеље глобалног света", устврдио је он.

Он ипак није први први високорангирани украјински званичник који је дао погрдне коментаре о азијским земљама. У августу је Алексеј Данилов, шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, сугерисао да су Азијати мање хумани у поређењу са Европљанима, укључујући Украјинце.

"Добар сам са Азијатима, али Руси су Азијати. Имају сасвим другу културу, визију. Наша кључна разлика је што имамо хуманост", рекао је Данилов.

image