Свет

Анкета: Више 80 одсто Немаца осуђује еко-активисте

Немци су против метода еко-активиста, као што је лепљење уметничких дела и блокирање аутопутева
Анкета: Више 80 одсто Немаца осуђује еко-активистеwww.globallookpress.com © Sigrid Gombert

Више 80 одсто немачких грађана осуђује методе климатских активиста организације "Последња генерација"(Letzte Generation), као што су лепљење музејских експоната и блокирање путева. На тај начин активисти настоје да скрену пажњу на проблеме животне средине.

Анкету је наручио дневник "Аугсбургер алгемајне".  Анкета је спроведена међу 5.006 испитаника од 3. до 6. новембра. 

Седам од десет испитаника ове акције сматра "недвосмислено погрешним". Само 14 одсто испитаника сматра да су методе прихватљиве.

Анкета је показала да су већина грађана, који су наклоњени климатским активистима, присталице левице и зелених партија.

Активисти "Последње генерације" блокирали су 31. октобра прометни пут у Берлину, што је изазвало гужву у саобраћају. Услед тога, жена која је доживела саобраћајну несрећу није добила благовремену помоћ и умрла је. Непознато је да лије могла да се избегне смрт ове жене да је хитна помоћ брже стигла. Овај инцидент је изазвао бурну реакцију у немачкој јавности.

У последње време у Европи су све чешћи протести климатских активиста, који настоје да скрену пажњу на проблем климатских промена.

Две британске активистиње покрета "Само заустави нафту" ("Just stop oil") су 14. октобра полиле парадајз супу преко слике "Сунцокрети" Винсент ван Гога у Националној галерији у Лондону.

Два активиста "Последење генерације" су 23. октобра бацила пире кромпир на слику "Стогови сена" Клода Монеа у музеју Барберини. Тражили су да немачке власти престану са коришћењем фосилних горива.

Две шпанске активисткиње су 5. новембра залепиле руке за рамове две слике Франциска Гоје у музеју Прадо у Мадриду. Циљ им је био да укажу на неактивност власти у борби против климатског загревања.

image
VV inauguration
banner