Свет

Аустрија одбацује позив Фон дер Лајен на проширење Шенгена

У овом тренутку нема смисла да говорим о проширењу шенгенског простора. Треба нам више контрола, а не мање, рекао је аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер
Аустрија одбацује позив Фон дер Лајен на проширење Шенгена© Tanjug/AP Photo

Аустрија је одбацила позив председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да укине вето на придруживање Бугарске и Румуније шенгенском простору, уз образложење да проширење безвизне зоне тренутно нема смисла.

У свом обраћању о стању у Унији у среду, фон дер Лајен је позвала Аустрију да блокира приступање Бугарске и Румуније Шенгену, позивајући земљу да их "коначно пусти унутра – без даљег одлагања".

Аустрија је, међутим, брзо одбацила захтев.

"Тренутно број миграција расте широм Европе, а у многим земљама се разговара о додатним граничним контролама, на пример, у Немачкој са Пољском", рекао је аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер у саопштењу.

"У овом тренутку нема смисла да говорим о проширењу шенгенског простора. Треба нам више контрола, а не мање", додао је он.

Аустрија блокира приступање обе земље, страхујући од прилива нерегуларних миграната.

Према наводима аустријске владе, две земље нису могле ефикасно да контролишу своје границе, које ће постати спољне границе ЕУ након њиховог приступања Шенгену.

Вон дер Лајен је, с друге стране, нагласила да су две источноевропске државе већ постале модел "који приказује најбоље праксе и за азил и за повратак".

"Они су то доказали, Бугарска и Румунија су део нашег шенгенског простора", додала је фон дер Лајен током свог говора о стању Уније.

Константно инсистирање аустријске владе на блокади такође је критиковала либерална странка НЕОС, која је сада у опозицији.

"Ово је директан позив аустријској савезној влади да коначно укине свој неизрециви и антиевропски вето", рекла је посланица НЕОС-а Клаудија Гамон након говора Фон дер Лајен.

image
VV inauguration
banner