Свет

Међуизбори у САД: Ројтерс најављује могућу "поплаву дезинформација"

Препорука Илона Маска да се гласа за републиканске кандидате, како наводи овај медиј, може допринети ризику ширења дезинформација на друштвеним мрежама
Међуизбори у САД: Ројтерс најављује могућу "поплаву дезинформација"www.globallookpress.com © ALEXEY BYCHKOV/Global Look Press

Поједини изборни аналитичари у Сједињеним Америчким Државама страхују да ће доћи до пораста лажних вести и дезинформација на друштвеним мржама док Американци гласају на међуизборима, преноси Ројтерс.

"Претње, увредљиви језик и лажне гласине о изборној превари увелико круже уочи америчких избора, који ће одредити контролу над Конгресом у наредне две године", наводи Ројтерс. 

Преовлађујући наративи, како наводе, укључују тврдње да су кашњења у пребројавању гласова повезана са преваром и да су избијања болести заправо "тактике застрашивања" како би се манипулисало изборима.

Како преноси Ројтерс, позивајући се на "Комон коз", нестраначку организацију која прати друштвене мреже у потрази за кршењима изборних правила, отпуштања у "Твитеру", довела су до споријег реаговања компаније на дезинформације, односно до споријег означавања објава као лажних вести.

"Оно што је забрињавајуће и релативно ново је да је "Твитеру" требало много дуже него што је уобичајено да пресуди да ли ови твитови крше њихову политику", саопштила је организација.

Ројтерс наводи да је одлука новог власника "Твитера" Илона Маска да отпусти велики број радника "уништила" многе тимове компанија које су проверавале веродостојност информација, уређивале садржај и "контролисале поштовање људских права и етике". Ови истраживачи наводе и да је препорука Маска да се гласа за републиканске кандидате такође допринела ризику ширења дезинформација.

"Ако милијардер, који је власник "Твитера", подржава једну страну, многи корисници ће веровати лажним тврдњама само зато што су у склади са његовим симпатијама", рекао је Еди Перез, члан одбора института ОСЕТ, нестраначке групе која ради на изборној безбедности.

 

image
VV inauguration
banner