Свет

Немачка суспендује споразум о примању миграната који долазе у Италију

Од почетка године у Италију је бродовима стигло више од 123.800 ирегуларних миграната и тражилаца азила
Немачка суспендује споразум о примању миграната који долазе у Италијуwww.globallookpress.com © Antonio Balasco/LiveMedia

Немачка влада суспендовала је добровољни споразум са Италијом о прихватању миграната, оптужујући Рим да није испунио своје обавезе у складу са даблинским правилима ЕУ о азилу.

Као део ЕУ механизма добровољне солидарности, Немачка је обећала да ће примити 3.500 тражилаца азила из земаља на спољним границама блока које су најтеже погођене најновијим таласом миграција, пише "Фајненшел тајмс".

Немачка је до сада прихватила више од 1.700 људи у оквиру тог механизма, који је покренут прошлог јуна.

Ипак, Берлин је сада за обуставио учешће, као разлог наводећи неиспуњавање обавеза Италије у складу са даблинским правилима ЕУ, која прописују да се захтеви миграната за азил морају процењивати у европској земљи у коју први пут стигну, а не у оној где завршавају.

Међутим, критичари, укључујући и неке у италијанској влади, кажу да правила стварају притисак на Италију и друге медитеранске земље које су на првој линији миграционе кризе.

Од почетка године у Италију је бродовима стигло више од 123.800 ирегуларних миграната и тражилаца азила, у поређењу са око 65.500 у истом периоду прошле године, наводи ФТ.

Око 5.000 људи који су путовали у више од 100 чамаца стигло је у уторак на острво Лампедуза, саопштиле су италијанске власти.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони је апеловала на друге европске чланице да учине више како би помогле да се они збрину, али њени захтеви — и третман неких миграната — изазвали су трвења са другим владама ЕУ.

Италија и Француска су се уплеле у дипломатски спор крајем прошле године због одбијања Рима да дозволи француском добротворном броду са 234 мигранта спасених из Медитерана да пристане. Они су на крају превезени у Француску.

Портпарол немачког министарства унутрашњих послова рекао је да, с обзиром на велики број миграната који тренутно улазе у Немачку, одбијање одређених земаља као што је Италија да прихвате враћене тражиоце азила у складу са даблинским правилима "погоршава огромне изазове са којима се Немачка суочава у погледу својих капацитета да прими и смести (избеглице)", пише ФТ.

Он је рекао да је Италија крајем августа обавештена да ће наредна мисија у оквиру механизма солидарности бити одложена на неодређено време.

Он је додао да ће Берлин тражиоцима азила који су већ пријављени и даље дозволити да уђу у Немачку.

Немачка је забележила велики пораст броја избеглица, што ствара све већи притисак на државне институције.

Власти су ове године до краја августа забележиле 205.000 захтева за азил, што је повећање од 77 одсто у односу на исти период прошле године.

image