Свет

Подигнута оптужница против Хантера Бајдена: Председников син лагао при куповини пиштоља

Син председника Џозефа Бајдена је приликом куповине пиштоља лагао да није зависник од дроге
Подигнута оптужница против Хантера Бајдена: Председников син лагао при куповини пиштоља© Tanjug/AP Photo/Julio Cortez, File

Велика порота Делавера оптужила је Хантера Бајдена, сина америчког председника Џозефа Бајдена, за незаконито поседовање пиштоља.

Он се такође терети да је лагао на формулару када је наводно купио пиштољ.

Он је купио пиштољ калибра 38 специјал у Делаверу, држави у којој сваки купац оружја мора да одговори на низ питања пре куповине.

У две тачке оптужнице се наводи да је Бајден наводно попунио формулар који указује да није користио илегалне дроге када је купио револвер "колт кобра" у октобру 2018. Трећа тачка наводи да је поседовао ватрено оружје док је користио наркотике.

У оптужници се наводи да је Бајден на обрасцу, чије је попуњавање обавезно, написао "да није био незаконити корисник и зависник од било којег стимуланса, опојне дроге и било које друге контролисане супстанце, иако је у ствари, као што је знао, та изјава била лажна и нетачна", наводи Ен-Би-Си.

За прве две тачке оптужнице предвиђена је максимална затворска казна од 10 година, док је за трећу предвиђена максимална казна од пет година.

image