Свет

Демократе страхују због именовања специјалног тужиоца за истрагу о Хантеру Бајдену

Бајденова кампања за реизбор угрожена?
Демократе страхују због именовања специјалног тужиоца за истрагу о Хантеру БајденуGetty © Bruce Bennett

Америчке демократе страхују да би именовање специјалног тужиоца за истрагу о Хантеру Бајдену који ће водити кривичну истрагу о сину америчког председника Џозефа Бајдена могло да нашкоди кампањи његовог оца за реизбор, пише Ројтерс.

Агенција наводи да би нова улога америчког тужиоца Делавера Дејвида Вајса као специјалног тужиоца могла да натера председника САД да се бави непријатним насловима и одвуче му пажњу током кампање за председничке изборе који ће бити одржани у новембру 2024. године.

"Ово ће имати значајан утицај на реизбор. Сваки пут када неко буде отишао пред велику пороту или буде позван на суд, медији ће се распитивати о томе. Бајден жели да разговара о економији, оружју, националној безбедности, а биће мање у могућности да то чини", рекао је један од утицајнијих демократа.

Ко тражи - тај и нађе

Демократе такође страхују у шта би могла да се претвори истрага специјалног тужиоца.

"Специјални тужиоци увек пронађу ствари које не очекују да ће открити. Истрага бившег председника Била Клинтона је почела као истрагу о послу са некретнинама који су он и Хилари урадили када је он био гувернер и завршила се са Моником Левински", каже неименовани утицајни демократа, који очигледно страхује због онога што би се могло сазнати о породици Бајден.

Хантер Бајден се у јулу изјаснио да није крив по оптужбама да није платио више од 100.000 долара пореза који дугује на преко 1,5 милиона долара прихода у 2017. и 2018. години.

Он се није изјаснио о кривици у посебном предмету у којем се терети за недозвољено поседовање ватреног оружја док је употребљавао недозвољене наркотике, што је кривично дело.

Утицајније демократе су се надале споразуму о признању кривице између Хантера Бајдена и Вајса, међутим, савезни судија је то одбио.

Републиканци су оптужили Бајдена да је профитирао од пословних подухвата свог сина у Украјини и Кини, иако тек треба да предоче доказе о томе.

image