Свет

Сеизмолог који је предвидео земљотрес у Турској: Нека се спреме Шпанија и Португалија

Према његовим прорачунима, повећање сеизмичке активности могло би да достигне магнитуде од шест степени Рихтерове скале, што ће изазвати стварање цунамија
Сеизмолог који је предвидео земљотрес у Турској: Нека се спреме Шпанија и Португалија© Tanjug AP / Halil Kahraman (SUB)

Холандски сеизмолог Франк Хугербетс, који је предвидео земљотрес у Турској 6. фебруара, сада прогнозира земљотресе у Шпанији и Португалији, преноси редакција РТ на шпанском.

Специјалиста је упозорио на могуће појаве потреса у региону након смртоносног земљотреса у Мароку 8. септембра и подсетио да југ Шпаније и север Марока представљају подручја јаке сеизмичке активности.

Хугербетс, који је радио на истраживањима геометрије соларног система (ССГЕОС), упозорио је на "опасност од великог земљотреса дуж планинског ланца Кејп Сент Винсент на Азорима", који се налази југозападно од Португалије.

Према њиховим прорачунима, повећање активности могло би да достигне магнитуде од шест степени Рихтерове скале, што ће у приобалним подручјима довести до стварања цунамија.

Сеизмолог се посебно осврнуо на обале Марока, Португалије и Шпаније, које сматра "опасним зонама."

Иначе, Хугербетс каже да у својим предвиђањима користи метод који прати геометрију небеских тела. Према његовом мишљењу, земљотреси су последица деловања привлачних сила планета Сунчевог система, а у томе је посебно важан утицај Месеца, преноси телевизија "Антена 3".

Хугербетс је дао тачно предвиђање за земљотрес који је погодио Турску у фебруару ове године, али је 2015. погрешно проценио да ће се земљотрес догодити у Сједињеним Америчким Државама.

Међутим, Амерички геолошки завод (УСГС) упозорава да је немогуће предвидети земљотрес и да то ниједном научнику до сада није пошло за руком.

image
VV inauguration
banner