Свет

ЕУ изненађена реакцијом Украјине на забрану извоза жита: Кијев не трпи никакву штету

Из Брисела поручују да је жалба Кијева без основа
ЕУ изненађена реакцијом Украјине на забрану извоза жита: Кијев не трпи никакву штету© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Европски комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски рекао је да је изненађен одлуком Украјине да поднесе жалбу Светској трговинској организацији (СТО) против Пољске, Мађарске и Словачке које су одбиле да укину ембарго на увоз украјинских пољопривредних производа.

"Био сам прилично изненађен што је Украјина изабрала овај пут, имајући у виду огромне напоре које су државе чланице до сада уложиле", рекао је Војчеховски новинарима у Бриселу.

Он је нагласио да би било "веома лако" показати да Кијев није претрпео никакву штету када је реч о обиму извоза житарица, додајући да су, упркос ембаргу три земље ЕУ, пошиљке житарица из Украјине порасле.

Ипак, комесар је истакао да се нада да ће ЕУ и Украјина моћи да реше то питање "дијалогом и заједничким договором". Он је такође напоменуо да Брисел тренутно не намерава да уводи никакве санкције земљама које су задржале забрану увоза украјинског жита.

Коментари Војчеховског уследили су након што је Кијев најавио да ће тужити Пољску, Мађарску и Словачку СТО због њихових једностраних забрана увоза њихових житарица, а заузврат ће размотрити узвратна трговинска ограничења.

Три земље су одлучиле да задрже свој ембарго упркос томе што је Брисел прошле недеље одлучио да укине ограничења на увоз украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета. Званичници у Будимпешти, Варшави и Братислави тврде да јефтини украјински пољопривредни производи поткопавају домаће цене и угрожавају егзистенцију локалних фармера.

Кијев је, међутим, упозорио да ће тужити сваку земљу ЕУ која одлучи да забрани њихово жито. Украјински председник Владимир Зеленски истакао је да је "важно осигурати да европско јединство функционише на билатералном нивоу" и да "суседи подржавају Украјину" у сукобу са Русијом.

image