Свет

Лула да Силва подржао Асанжа: Не кажњавати новинаре због ширења информација

Од суштинске је важности да се сачува слобода штампе, каже бразилски лидер
Лула да Силва подржао Асанжа: Не кажњавати новинаре због ширења информација© Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Бразил сматра да је неопходно сачувати слободу говора, а новинари попут Џулијана Асанжа не би требало да буду кажњавани за ширење информација, изјавио је председник ове државе Луиз Инасио Лула да Силва.

"Од суштинске је важности да се сачува слобода штампе. Новинари попут Џулијана Асанжа не би требало да буду кажњавани зато што обавештавају јавност на транспарентан и законит начин. Оно против чега се боримо су дезинформације и сајбер криминал", поручио је бразилски лидер на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.

Џулијан Асанж се, иначе, налази у затвору Белмарш у Лондону још од 2019. године. Период од 2012. до 2019. године провео је у еквадорској амбасади, након што су америчке власти расписале потерницу за њим због објављивања базе података поверљивих докумената у којима су, између осталог, откривени амерички ратни злочини почињени у Ираку и Авганистану. 

Он је 12. априла 2019. године ухапшен у Лондону по америчком налогу, а налази се у британском затвору високе безбедности који се обично користи за терористе и чланове организованих криминалних група. Он се суочава са екстрадицијом у САД и казном до 175 година у америчком затвору максималног обезбеђења.

Већина лидера Латинске Америке позвала је да Асанж буде пуштен из британског затвора високе безбедности у којем се налази од 2019. Асанжу је у почетку азилдао бивши председник Еквадора Рафаел Кореа.

image