Свет

Бајден и Нетанијаху најавили да ће заједно радити на споразуму Израела и Саудијске Арабије

Мислим да под вашим руководством можемо да успоставимо историјски мир између Израела и Саудијске Арабије, рекао је Нетанијаху
Бајден и Нетанијаху најавили да ће заједно радити на споразуму Израела и Саудијске Арабије© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекли су да ће заједно радити на постизању споразума о успостављању дипломатских односа између Израела и Саудијске Арабије.

Ово је први састанак двојице лидера од када се Нетанијаху вратио на функцију израелског премијера у децембру прошле године.

Како наводи Ројтерс, они су "сигнализирали да желе да поправе свој однос", али да је Бајден "јасно нагласио да жели да разговара и о њиховим разликама".

Реч је о Бајденовом противљењу реформи израелског правосуђа које спроводи Нетанијахуова влада, као и о чврстом израелском ставу када је реч о ситуацији у Палестини.

"Надам се да данас можемо да решимо неке ствари" рекао је Бајден пре састанка са Нетанијахуом у једном њујоршком хотелу, на маргинама седнице Генералне скупштине Уједињених нација.

Бајден је поновио своју посвећеност спречавању Ирана да развије нуклеарно оружје, а исказао је и подршку решавању израелско-палестингког сукоба по моделу две државе.

Главна тема разговора била је америчка иницијатива да дугогодишњи непријатељи Израел и Саудијска Арабија успоставе дипломатске односе, преноси Ројтерс.

"Господине председниче, мислим да под вашим руководством можемо да успоставимо историјски мир између Израела и Саудијске Арабије", рекао је Нетанијаху.

Он је додао и да би "такав мир најпре био велики корак ка окончању арапско-израелског сукоба, постизању помирења између исламског света у Јеврејској држави и унапређењу истинског мира између Израела и Палестинаца"

image