Свет

Отопљавање односа: Мицотакис и Ердоган потврдили позитивну атмосферу између двеју земаља

Двојица лидера су разменили мишљење о регионалним и међународним питањима и разговарали о последицама климатске кризе у региону Медитерана, пошто су се обе земље недавно суочиле са озбиљним природним катастрофама
Отопљавање односа: Мицотакис и Ердоган потврдили позитивну атмосферу између двеју земаља© TANJUG/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Грчки премијер Kиријакос Мицотакис и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган су, на састанку у Њујорку, на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН, потврдили позитивну атмосферу у грчко-турским односима и снажну посвећеност њеном одржавању, саопштио је кабинет грчког премијера.

Како се наводи, Мицотакис и Ердоган договорили су мапу пута за контакте између двеју земаља, која је постављена на састанку министара спољних послова 5. септембра.

"Договорили смо се да наставимо да радимо на унапређењу позитивне климе у грчко-турским односима која је успостављена последњих месеци, и јасно смо прецизирали ниво контаката и састанака у блиској будућности у смислу политичког дијалога, мера за изградњу поверења, и промовисање позитивне агенде", саопштио је Мицотакис након састанка с Ердоганом.

Наиме, мапа пута укључује састанке званичника две државе средином октобра и у новембру, као и одржавање Врховног савета грчко-турске сарадње у Солуну 7. децембра.

Двојица лидера су такође разменили мишљења о регионалним и међународним питањима и разговарали о последицама климатске кризе у региону Медитерана, пошто су се обе земље недавно суочиле са озбиљним природним катастрофама, и сложили се да је јачање сарадње у цивилној заштити приоритет.

Такође су се сложили да сарађују на решавању питања миграција, препознајући да је то заједнички изазов.

Састанку су присуствовали и министри иностраних послова Грчке и Турске Јоргос Герапетритис и Хакан Фидан, који ће наставити сарадњу и координацију на промовисању договорене мапе пута, закључили су у кабинету грчког премијера.

image