Свет

Лукашенко: САД дале Пољској зелено светло да "шутне" Зеленског

Позивам на одбрану Белорусије, јер се не зна шта се може очекивати од тих бесних пољских политичара, поручио је белоруски председник
Лукашенко: САД дале Пољској зелено светло да "шутне" Зеленског© Bai Xueqi/XinHua

Сједињене Државе већ су дале зелено светло Пољској да "шутну" украјинског председника Владимира Зеленског, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко, истакавши да иза неслагања Пољске са Украјином стоји Америка, којој је више доста председника Владимира Зеленског.

"Мислите да само Пољска данас врши притисак на ту јадну Украјину? Не, већ су дали зелено светло из иностранства: треба да 'шутнемо' тог Зеленског, доста му је. Сутра ће бити избори у Америци и нико више неће да обраћа пажњу на њих", казао је Лукашенко на састанку републичког семинара-скупа о развоју сточарства у Солигорску (Минска област).

Лукашенко је позвао на одбрану Белорусије, поручивши да се "не зна шта се може очекивати од тих бесних пољских политичара".

Последњих дана односи Кијева и Варшаве знатно су се закомпликовали због ембарга на украјинско жито.

Европска комисија је прошле недеље одлучила да не прошири ограничења на увоз пољопривредних производа из Украјине на пет пограничних земаља Европске уније, али је Кијев обавезала да предузме мере за контролу извоза. 

Након тога, власти у Словачкој, Мађарској и Пољској објавиле су да једнострано продужавају забрану.

Међутим, није пуно прошло, Братислава је јуче саопштила да ће одустати од забране увоза житарица из Украјине, чиме ће се повиновати захтевима Европске уније, пренео је "Фајненшел тајмс", док је Украјина пристала да лиценцира извоз житарица у Словачку.

Украјина је због тога поднела жалбу Светској трговинској организацији (СТО) и запретила да ће увести ембарго на испоруку пољопривредних производа из Пољске. 

У Варшави су, као одговор, обећали да ће проширити листу производа забрањених за увоз из Украјине.

Враћамо се совјетским уџбеницима

Председник Белорусије је истакао да је неприхватљиво бесконачно издавање нових уџбеника, напомињући да је неопходно вратити се совјетском искуству, узети најбоље приручнике и дорадити их.

"Неопходно је вратити се совјетском искуству, узети најбоље приручнике и постепено их усавршавати и унапређивати, а не штампати нове", нагласио је.

Према његовим речима, главни принцип рада државе у сваком процесу је "смирено унапређење онога што је човечанство постигло".

Лукашенко је истакао да данашњи приступ није добар, где се пишу нови уџбеници и приручници, где аутори размишљају у смислу искусних наставника и других специјалиста и да је потребно фокусирати се на ученике. 

"Ученици немају исто знање као ми, а ни искуства. Зато се морамо фокусирати на њих, припремити уџбенике за њих и креирати им систем процене знања", нагласио је белоруски председник.

image