Свет

Кијев: Немамо план Б ако Американци одлуче да нам више не дају оружје

Секретар Савета за националну безбедност Украјине потврдио да је Украјина у потпуности зависна од Американаца, те да уколико би они одлучили да зауставе војну помоћ, Украјинци не би знали шта да раде
Кијев: Немамо план Б ако Американци одлуче да нам више не дају оружјеwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasovukrinform

Украјинске власти нису размишљале о томе шта ће радити уколико Сједињене Америчке Државе одлуче да у једном тренутку зауставе војну помоћ Кијеву, каже секретар Савета за националну безбедност Украјине Алексеј Данилов. 

У разговору са америчким новинаром телевизије Пи-Би-Ес, Данилов је на ову тему изјавио да власти не желе да се баве таквим дискусијама, те да Украјина нема план Б уколико до тога дође.

Он је такође скренуо пажњу да га брине то што на Западу још није постигнут консензус о томе шта би требало сматрати за победу у овом конфликту између Москве и Кијева. 

"Запад није дошао до заједничког става о томе каква ће бити победа Украјине. Они говоре о помоћи, а не о победи. Уколико ми не победимо, онда ће само питање постојање наше земље и конфликт... То ће бити само питање времена", прокоментарисао је он. 

У свом раније чланку за "Украјинску правду", Данилов је говорио да то што Запад не жели да преда Украјини савремено наоружање и чињеница да се војна помоћ дозира заправо онемогућава Кијеву да постигне жељене резултате.

Он је тада поручио да, како би се створили услови за такозвани мировни план председника Украјине, неопходно је законски усвојити дугорочну војну помоћ Украјини, неутралисати мишљење да су људи уморни од рата, конкретно формулисати шта би то била украјинска победа и поново испланирати будуће акције, узимајући у обзир све до сада поменуто, тренутну ситуацију и то да конфликт може трајати дуго. 

image