Свет

Републикански кандидат Десантис: Чланство Украјине у НАТО-у није у интересу САД

Гувернер Флориде је поновио и да се категорички противи слању америчких трупа у Украјину, додајући да би циљ Вашингтона требало да буде окончање сукоба
Републикански кандидат Десантис: Чланство Украјине у НАТО-у није у интересу САД© Tanjug/AP Photo/Bryon Houlgrave

-Улазак Украјине у НАТО не само да не би користио Вашингтону већ би постао додатни терет за Сједињене Државе, изјавио је гувернер Флориде и републикански кандидат за председничку номинацију 2024. Рон Десантис.

Упитан да ли би Украјина требало да се обавеже да се никада неће придружити војном блоку који предводе САД како би склопила мир с Русијом, Десантис је одговорио да Украјина у Алијанси није у америчком интересу.

"Мислим да чланство у НАТО-у није у нашем интересу. То би нам само додало још обавеза, а уколико добијамо још обавеза, шта добијамо заузврат? Не знам какву бисмо корист могли да имамо од тога", изјавио је главни ривал бившег председника Доналда Трампа за републиканску номинацију за подкаст "Глен Бек".

Десантис је поновио и да се категорички противи слању америчких трупа у Украјину, додајући да би циљ Вашингтона требало да буде окончање сукоба. Критиковао је садашњу политику финансијске и војне подршке "бланко чековима" Кијеву.

Иначе, овај став је све заступљенији у редовима Републиканске партије. Раније ове недеље је група од двадесетак сенатора и чланова странке упутила писмо Белој кући тражећи одговоре.

"Амерички народ заслужује да зна на шта је отишао њихов новац. Како иде контраофанзива? Да ли су Украјинци ближи победи него пре шест месеци? Која је наша стратегија, а шта председников план изласка?", питали су администрацију демократског председника Џозефа Бајдена.

С тим у вези је и одлука Пентагона да оснује тим у Украјини чији ће задатак бити управо да надгледа како се користе америчка средстава уступљена зарад тамошње борбе против Русије.

"Фокс њуз" је пак објавио да је Бајденова администрација потрошила више од 100 милијарди долара на помоћ Украјини од почетка руске Специјалне војне операције у фебруару 2022.

image