Свет

Ново суђење Марин ле Пен због проновере ЕУ фондова

Тужилаштво тражи процес против 11 европосланика Националног окупљања, 12 људи који у им били помоћници, као и четири сарадника из партије Ле Пенове. Такође, требало би да се суди и странци, као правном лицу, за саучесништво и прикривање проневере јавних средстава
Ново суђење Марин ле Пен због проновере ЕУ фондова© Tanjug/Claudio Furlan/LaPresse via AP

Донедавној шефици партије Национално окупљање Марин ле Пен, као и њеном оцу Жан-Марију ле Пену и још десетинама људи, осумњичених да су фиктивно ангажовали помоћнике Европског парламента, могло би се судити за проневеру јавних средстава.

Наиме, Тужилаштво у Паризу затражило је суђење за 27 особа повезаних са овом десничарском странком, јер их терети да су учествовали у систему злоупотребе европских јавних фондова између 2004. и 2016. године.

Тужилаштво тражи процес против 11 европосланика Националног окупљања, 12 људи који у им били помоћници, као и четири сарадника из партије Ле Пенове. Такође, требало би да се суди и странци, као правном лицу, за саучесништво и прикривање проневере јавних средстава.

"Оспоравамо ове тврдње које представљају погрешно разумевања рада опозиционих посланика и њихових помоћника, а који је пре свега политички", наведено је у саопштењу Националног окупљања.

Ле Пенова, која негира оптужбе, суочава се с потенцијалном затворском казном од 10 година, новчаном казном од милион евра и забраном обављања јавне функције у трајању од 10 година, саопштило је тужилаштво.

Иначе, истрага је почела у марту 2015, када је Европски парламент саопштио да је евентуалне неправилности које је починио Национални фронт (стари назив Националног окупљања) упутио канцеларији ЕУ за борбу против превара у вези с платама исплаћеним посланичким помоћницима.

Марин ле Пен је оптужена у јуну 2017. за "повреду поверења и саучесништво", а оптужбе су касније преквалификоване у "проневеру јавних средстава".

Судије сумњају да је поменута странка "усклађено и намерно" успоставила "систем проневере" коверата (21.000 евра месечно) које је Европска унија додељивала сваком посланику за плаћање помоћника. Међутим, помоћници су радили и за партију и на тај начин омогућили значајну уштеду Националном окупљању.

Европски парламент је 2018. проценио штету на 6,8 милиона евра за период од 2009. до 2017. године.

Поновно покретање процеса против Ле Пенове долази у тренутку када њена популарност у Француској расте – скоро сваки други грађанин верује да је она у стању да "уједини Французе" (47 одсто) и да "има потребне квалитете да буде председник" (48 одсто).

image