Свет

Како је протекао изборни дан у Америци?

Републиканци прогласили победу у Представничком дому, изједначена трка за Сенат
Како је протекао изборни дан у Америци?www.globallookpress.com © Keystone Press Agency/on Adar

Након завршетка изборног дана у Сједињеним Америчким Држава још није познато како ће изгледати будући Конгрес.

И док ће, по свему судећи, републиканци преузети Представнички дом, трка за Сенат је изједначена. Обе странке треба да освоје још две државе како би имале већину у горњем дому Конгреса, али како ствари стоје, на крају ће сва пажња бити усмерена на Џорџију.

Реч је о савезној држави у којој се води тесна битка између демократе Рафаела Варнока и републиканца Хершела Вокера, с обзиром на то да након 97 одсто обрађених гласачких листића, представник Демократске партије има 49,4 одсто гласова, док представник Републиканске партије има подршку 48,5 одсто бирача.

Џорџија је занимљива и због изборног закона према коме се расписује други круг избора уколико ниједан од кандидата не добије 50 одсто гласова, што је све извеснија опција.

То значи да ће сазив Сената бити познат тек 6. децембра када ће грађани Џорџије највероватније поново изаћи на биралишта.

Ништа од републиканског "цунамија"

Иако су поједина истраживања јавног мњења предвиђала републикански талас или цунами на овим изборима, испоставило се да кандидати Републиканске партије нису прошли тако добро.

Шанса за комплетно преузимање Конгреса и даље постоји, међутим услед велике економске кризе која је захватила Америку, очекивало се да ће опозициони републиканци лакше преузети законодавну власт.

Поред тога, демократа Џон Фетерман је победио републиканца и ТВ водитеља Мехмета Оза на изборима у Пенсилванији, што је додатно закомпликовало позицију републиканаца јер је реч о, засад, једином "преотимању" сенаторског мандата.

Амерички новинар Глен Гринволд на Твитеру је навео да би изборна ноћ за Републиканску партију на крају могла да буде од солидне, па све до разочаравајуће.

Гласало се и за гувернере, али и о важним друштвеним питањима

Истовремено, одржано је и 36 гувернерских трка, а чини се да је за републиканце најважнија била она на Флориди. Иако је Рон ДеСантис очекивано освојио још један мандат, његова убедљива победа довела је до додатне актуелизације питања да ли ће се кандидовати на председничким изборима 2024. године.

Медији блиски демократама покушали су да од тога направе сукоб између њега и Доналда Трампа који ће највероватније учествовати на председничким изборима. Међутим, тај покушај завршио се тако што је бивши амерички председник гласао за ДеСантиса на изборима на Флориди.

Поред бирања функционера, Американци су изнели и своје мишљење о великом броју друштвених тема, па је тако у четири савезне државе изгласано укидање неплаћеног рада затвореника које су невладине организације назвале "модерним ропством", док су грађани Луизијане задржали тај закон.

Када је реч о абортусу, бирачи у појединим државама гласали су "за" право на прекид трудноће и против ограничења тог, до скоро, уставом загарантованог права. Подсетимо, амерички Врховни суд ове године укинуо је одлуку из пресуде Ро против Вејда и питање абортуса вратио у надлежност савезних држава.

Ове изборе забележиле су и неправилности на бирачким местима, па су тако власти у Аризони и Њу Џерсију саопштиле да машине за пребројавање гласова нису радиле на појединим биралиштима, док су у Тенесију бирачи добијали неисправне гласачке листиће због чега су завршили на погрешним изборним местима, а поједини гласачи били су принуђени и да поново гласају.

image