Свет

Видовита Хилари: Путин ће се умешати у америчке изборе 2024. године

Клинтонова је позвала Американце да се одупру наводној тиранији руског "ауторитарног диктатора", као и његових "апологета и помагача"
Видовита Хилари: Путин ће се умешати у америчке изборе 2024. године© TANJUG/AP Photo/Andres Kudacki

Бивши кандидат за председника САД Хилари Клинтон "предвидела" је да ће се руски председник Владимир Путин умешати у америчке изборе 2024. године, понављајући тако никад доказане оптужбе из 2016. и 2020. године.

"Руси су се показали као прилично вешти у мешању и ако (Путин) буде имао шансу, урадиће то поново", навела је Клинтонова, инсистирајући да руски лидер, кога је њен изборни тим 2016. оптужио да подржава њеног противника Доналда Трампа, "мрзи демократију".

Он посебно мрзи Запад и нас, рекла је Клинтонова у интервјуу са бившом портпаролком Беле куће Џен Псаки, додајући да Путин стоји иза стратегије која има за циљ да "нашкоди и подели" САД.

Клинтонова је позвала Американце да се одупру наводној тиранији руског "ауторитарног диктатора", као и његових "апологета и помагача".

"Морамо да одбацимо ту врсту пузећег фашизма људи који су заиста спремни да њихово мишљење и гласове контролишу самозвани диктатори", додала је. 

Потпуна бесмислица

Након што је прошле године напустила Белу кућу, Псаки је открила јавности да је администрација председника Џозефа Бајдена покушавала да контролише наратив о ковиду 19 на друштвеним мрежама 2021. године, признајући да је влада "означавала објаве које су проблематичне за Фејсбук".

Касније се испоставило да је више владиних агенција имало представнике који се редовно састају са људима из компанија - власника друштвених мрежа, како би тражили уклањање садржаја, уклањање профила корисника и промоцију садржаја који се сматра повољнијим за Вашингтон.

На Источном економском форуму раније овог месеца, Путин је осудио Бајденову администрацију као безнадежно корумпирану и ангажовану у политичком прогону, тврдећи да је кампања против Трампа разоткрила "трулост америчког политичког система, који не може да учи друге демократији".

Путин је подсетио да су оптужбе о руском мешању које су против Трампа изнели Клинтонова и други – за које је касније откривено да су засноване на незаконитим налозима за надзор, лажним дојавама и фалсификованим доказима – биле "потпуна бесмислица".

Специјални саветник Министарства правде Џон Дарам утврдио је да је истрага ФБИ о наводним Трамповим руским везама мањкава, закључивши у извештају да се агенција ослањала на веома сумњиве изворе из табора Клинтонове и других Трампових политичких противника.

image