Свет

"Волстрит џорнал": Украјини прети најнижа стопа наталитета на свету

Демографска криза у тој земљи почела је много пре него што је Русија покренула Специјалну војну операцију у фебруару прошле године, али масовни егзодус Украјинаца усред текућег сукоба прети да озбиљно погорша овај проблем
"Волстрит џорнал": Украјини прети најнижа стопа наталитета на светуGetty © Sean Gallup/Getty Images

Украјина се суочава са још једном демографском катастрофом, пошто прогнозе истичу да ће стопа наталитета у тој земљи постати најнижа на свету постати најнижа на свету усред сукоба са Русијом.

Украјинска популација се смањује не само због настављања сукоба који је већ резултовао десетинама хиљада жртава, већ и због "беби колапса" који је започео много пре фебруара 2022. године, када је Русија покренула своју војну операцију, наводи "Волстрит џорнал".

Амерички лист је приметио да је број рођених у првој половини 2023. године био 28 одсто мањи него у истом периоду пре ескалације сукоба.

"Украјински демографи сада предвиђају [да ће стопа наталитета] постати најнижа на свету", наводи се у извештају.

Стопа наталитета у Украјини већ је била најнижа у Европи пре 2022. године, са само 1,2 рођена детета по жени. Како би земља барем одржавала број становника, ова бројка треба да износи око 2,1.

Текућу демографску кризу погоршао је масовни егзодус Украјинаца, углавном жена и деце, у суседне земље, а скоро 10 милиона људи избегло само у ЕУ, рекао је европски комесар Тијери Бретон.

Док су украјинске власти овог лета позвале жене у земљи да се врате кући, "Волстрит џорнал" цитира украјинског демографа Александра Гладуна, који је рекао да није извесно хоће ли се Украјинке и одлучити на тај корак. 

У најгорем случају, становништво Украјине могло би да падне испод 30 милиона у наредне две деценије, додао је демограф, описујући целокупну ситуацију као "огромну претњу."

"Мањи број новорођенчади значи да ће мање Украјинаца обновити земљу и бранити је од Русије", пише амерички лист са идејом да ће Москва остати "дугорочна претња" за Кијев у сваком сценарију.

Суморну прогнозу је поделио и украјински Институт за будућност, који је у јуну позвао председника Владимира Зеленског да предузме "хитне мере" како би зауставио овај демографски тренд. 

Овај институт је том приликом истакао да је од маја 2023. године у Украјини боравило 29 милиона држављана, а две године раније Украјина је имала више од 41 милиона становника.

Истом приликом је поручено да је, због милиона Украјинаца који су отишли у иностранство, свега између 9,1 и 9,5 милиона Украјинаца било у радном односу, те да се та бројка своди на око 6 до 7 милиона ако се изузму државни службеника.

Уз опадање стопе наталитета, више "неће имати ко да ствара БДП у Украјини" ако се ситуација не промени, упозорили су украјински стручњаци.

image