Свет

Захарова о оставци у Канади: Рота жртвени јарац, заштитили Трудоа

Портпаролка руског МСП је истакла да међу Трудоовим сарадницима постоје "потомци колаборациониста из Организације украјинских националиста и Украјинске устаничке армије"
Захарова о оставци у Канади: Рота жртвени јарац, заштитили Трудоаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова оценила је да је председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота послужио као "жртвени јарац" који је поднео оставку како би се заштитили канадски премијер Џастин Трудо и његови сарадници.

Рота је поднео оставку због скандала са одавањем почасти украјинском нацисти и припаднику СС јединице "Галиција", 98-годишњем Јарославу Хунки током скупштине одржане поводом посете Владимира Зеленског.

"Од Ротe су направили 'жртвеног јарца', како би од напада заштитили канадског премијер Џастина Трудоа и његове сараднике, међу којима су, да подсетим, потомци колаборациониста из Организације украјинских националиста и Украјинске устаничке армије," написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Подсетимо, деда заменице канадског премијера Кристије Фриленд, Михаил Чомјак, био је истакнути украјински нацистички колаборациониста и главни уредник пропагандног дневног листа "Кракивски висти".

Овај лист је, иначе, канадски историчар и Чомјаков зет, професор Џон Пол Химка описао као "жестоко антисемитску" публикацију.

Портпаролка МСП Русије је такође подсетила да се нико није извинио због нацистичких поклича "Слава Украјини", уз које је дочекан Зеленски.

"Убеђена сам да иста оваква неславна будућност чека и све оне широм света који подржавају 'шумску браћу', 'Галицију', нацистичке поворке са бакљама, бандеровце и остало нацистичко смеће", додала је Захарова.

Подсетимо, Ентони Рота је преузео искључиву одговорност за инцидент који су оштро осудили Русија, Пољска, јеврејске хуманитарне организације, али и канадска опозиција, а Трудоов кабинет је затим саопштио да ни канадски лидер ни Зеленски "нису обавештени унапред" о Хункином присуству.

image