Свет

Макрон: Европи треба нова безбедносна архитектура и контрола наоружања

Сарадња са Немачком је неопходна како би Европска унија била војно независна, поручио је француски лидер
Макрон: Европи треба нова безбедносна архитектура и контрола наоружањаwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да у Европи, после успостављања мира у Украјини, мора бити изграђена нова безбедносна архитектура.

"Када се у Украјини успостави мир морамо да се суочимо са последицама. То значи да морамо да изградимо нову безбедносну архитектуру и да обновимо стабилност и контролу наоружања у Европи", рекао је француски председник током посете војној бази у Тулону.

Он је најавио и да ће Француска и Велика Британија одржати безбедносни самит у првом тромесечју 2023. како би ојачале војну и одбрамбену сарадњу.

"Наше партнерство са Великом Британијом мора бити подигнуто на виши ниво", указао је Макрон говорећи о приоритетима у области одбране не само Француске, већ целе Европе, у наредним годинама.

"Надам се да ћемо наставити дијалог и обновити пријатељске и савезничке односе две земље", рекао је француски лидер.

Француска очекује да са доласком новог премијера Ришија Сунака, поправи односе са Британијом, који су били веома напети за време Бориса Џонсона и Лиз Трас.

Европа зависи од француско-немачких односа 

Француски председник инсистирао је на јачој војној сарадњи са Немачком, коју је окарактерисао као "неопходног партнера" у постизању војне самосталности Европе. 

Две земље су се сложиле да раде заједно, посебно када су у питању борбени авиони и тенкови нове генерације, али су оба пројекта наводно у застоју због разлика у погледу техничких детаља.

"Успех европског пројекта зависи добрим делом, од нашег партнерства", оценио је Макрон и додао да се нада "да можемо да направимо одлучујући напредак у наредним недељама."

Ова изјава долази у моменту када многи оцењују да су односи на релацији Париз - Берлин на силазној путањи, јер су енергетска криза и сукоби у Украјини појачали несугласице.

Француској смета низ иницијатива које долазе из Немачке, а посебно одлука о 200 милијарди евра за ублажавање последица цена енегената за немачко становништво и компаније. Осим тога, Макрон се љути и због застоја у заједничким пројектима из домена одбране, док са друге стране, "узвраћа ударац" одустајањем од гасовода Мидкат, у који је Немачка полагала велике наде. 

Иако су се неслагања умножила, последњи разговори Макрона и Шолца у Паризу оцењени су као "пријатељски и конструктивни".

image