Свет

Заглавио се симбол Лондона

Кракови моста Тауер остали су у отвореном положају око пола сата
Заглавио се симбол Лондона© Foto Beck/imageBROKER.com

У Британији не штимају многе ствари, па нико и не обраћа пажњу, али када се поквари симбол Лондона попут чувеног моста Тауер, то једноставно не може да прође непримећено. Тако су грађани британске престонице данас с пажњом гледали и фотографисали мост који се опет заглавио у отвореном положају, и створио саобраћајни хаос у граду.

Прелаз је отворен како би, испод њега, преко Темзе прошао брод, а онда се легендарна хидраулична клацкалица која га враћа у нормалан положај намучила да га поново затвори.

Људи су саркастично клицали када се мост коначно затворио више од пола сата касније, рекао је за "Индепендент" један од очевидаца. Разлога за клицање је заиста и било, када се узме у обзир да је хаос могао потрајати и читав дан, као што се на пример десило 2020. године - кад су му краци исто остали у отвореном положају.

Када је завршен 1894. године, Тауер је био највећи и најсофистициранији покретни мост икада направљен. Састоји се од два огромна дела, од којих је сваки тежак 1.200 тона и може да се одвоји и подигне достижући угао од 86 степени.

Од 1976. године мотори на нафту и електричну енергију управљају краковима моста, чиме је замењен оригинални погон на пару из 19. века.

image
VV inauguration
banner