Свет

Заборавили Вијетнам? РФК Млађи упозорава против слања америчких војних саветника у Украјину

Слање војних саветника биће следећи корак ескалације сукоба, упозорава председнички кандидат
Заборавили Вијетнам? РФК Млађи упозорава против слања америчких војних саветника у УкрајинуGetty © Terry Fincher / Stringer

Председнички кандидат демократа Роберт Ф. Кенеди Млађи упозорио је да је "следећи корак ескалације украјинског рата" слање војних саветника Сједињених Држава на терен.

"Естаблишментов лист 'Форин аферс' сигнализира следећи корак ескалације украјинског рата: слање америчких војних саветника на терен. Зар су заборавили како смо се уплели у Вијетнам?", навео је РФК Млађи на Иксу.

Магазин "Форин аферс" објавио је недавно чланак под насловом "Зашто би Америка требало да пошаље војне саветнике у Украјину: Помоћ на терену ће ојачати Кијев без ризика од ескалације".

У тексту се наводи да би да би западна обука за украјинске трупе могла да допре до више војника ако би се одвијала унутар земље.

Иако је западна обука стигла до многих украјинских војника, заобишла је огромну већину. То је зато што се западна обука спроводи ван Украјине, са локација широм Европе. Ова удаљеност је ограничила колико Украјинаца може да приступи тренингу и колико обука може да буде прилагођена терену Украјине и специјализованим тактикама које су тамо потребне. Такође ограничава степен до којег Сједињене Државе могу да катализују трајне трансформације у украјинском одбрамбеном естаблишменту, наводе аутори чланка - Александра Чинчила, доцент на Буш школи за владу и јавне службе на Универзитету АиМ у Тексасу, и Сем Розенберг, докторанд Школе за јавне послове на Универзитету Тексас и потпуковник у војсци САД.

Вашингтон би стога требало да укине стриктна ограничења у погледу броја особља америчке владе дозвољеног у Украјини и да почне да стационира војне саветнике у земљи и у њеном одбрамбеном апарату, наводи се у тексту.

Слање саветника повећало би број украјинских војника који пролазе врхунску обуку. То би побољшало разумевање Вашингтона о материјалним потребама Кијева, омогућавајући америчким креаторима политике да фино подесе помоћ коју већ пружају и пруже психолошку сигурност Украјини, додаје се.

Позиционирање америчких саветника у Украјини омогућило би Вашингтону да боље заговара кључне реформе одбране које би могле утрти пут Украјини ка чланству у НАТО-у и ЕУ. Саветници би такође дали Сједињеним Државама додатни ниво надзора, обезбеђујући да се помоћ оптимизује и да се користи одговорно. И, што је од кључне важности, ангажовање саветника би донело ове резултате по разумној цени, закључују аутори.

Чинчила и Розенберг тврде да би обука на терену и саветовање "послали моћну поруку Кијеву".

"Сједињене Државе би ризиковале своју кожу слањем сопствених припадника, сигнализирајући Украјинцима да је Вашингтон заиста посвећен да им помогне да победе. У дугорочном рату исцрпљивања, таква психолошка подршка може се показати одлучујућом у помоћи Кијеву да преживи Путина", тврде они.

У двадесетогодишњем рату у Вијетнаму погинуло је око 58.000 Американаца. Као једна од највећих брука САД, рат у Вијетнаму Америци је изазвао такозвани "Вијетнамски синдром", јавну аверзију према америчким прекоморским војним уплитањима.

image